Consiliul Județean continuă demersurile pentru reabilitarea imobilului cunoscut sub numele de „Casa Apostoleanu“, locul unde a fost semnat Armistiţiul dintre România şi Puterile Centrale, în 1917. Administraţia publică judeţeană a aprobat, joi, documentația tehnică la faza: Nota conceptuală și Temă de proiectare pentru obiectivul de investiții „Consolidare și restaurare Casa Apostoleanu – C1 și C2, str. Cuza Vodă, nr. 50-52, municipiul Focșani, județul Vrancea”.
Casa Apostoleanu, un imobil aflat în proprietatea U.A.T. – Județul Vrancea și administrarea Consiliului Județean Vrancea, este situată pe str. Cuza Vodă nr. 50-52 și este alcătuită din două corpuri: Corp 1 – suprafaţă construită 712 mp și Corp 2 – suprafaţă construită 79 mp, dar și teren în suprafață de 4432 mp, conform cărții funciare nr. 63.371 Focșani.
În acest moment, Consiliul Județean Vrancea este proprietar cu drepturi depline pe acest imobil încărcat de istorie și poate demara proiectul de reabilitare și ulteror de redare în circuitului public a acestui imobil. „Imobilul este monument istoric, iar în baza Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii au obligația să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora în condiţiile legii. Acest aspect întărește necesitatea continuării demersurilor începute în anul 2019 prin adoptarea Hotărârii Consiliului Județean Vrancea nr. 88 din 9 iulie 2019 privind aprobarea documentației tehnice la faza: Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru obiectivul de investiții «Consolidare și restaurare secția de reumatologie – C1 și C2 – Casa Apostoleanu COD VN-II-m-B-06426, str. Cuza Vodă, nr. 50-52», precum și a demersurilor ulterioare, care nu s-au putut continua din motive independente de proprietar. Consiliul Județean a făcut demersuri și în vederea scoaterii din circuitul sanitar pentru amenajarea unui muzeu, aviz obținut prin Adresa Ministerului Sănătății nr. Reg. 1/13360/22.09.2021 și adresa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației nr. 20306/11.02.2022, astfel încât la acest moment imobilul este scos din circuitul sanitar, așa cum a funcționat temporar o perioadă“, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
Regii Carol I și Ferdinand I, găzduiți în acest imobil
Imobilul Casa Apostoleanu are o importantă însemnătate pentru județul Vrancea, făcând parte din ansamblurile arhitecturale caracteristice arhitecturii urbane de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici au fost găzduiți, de mai multe ori, regii Carol I și Ferdinand I, în timpul vizitelor făcute la Focșani în anul 1912.
În timpul Primului Război Mondial, casa a fost preluată de Comandamentul Armatei Române. La 26 noiembrie/9 decembrie 1917, în această clădire s-a semnat Armistițiul dintre România și Puterile Centrale.
Proprietarul clădirii, magistratul și omul politic Gheorghe Apostoleanu, s-a născut la Focșani, în aprilie 1832. A fost profesor de Economie Politică la Universitatea din Iași, apoi președinte al Curților de Apel din Iași și Focșani, secretar general al Ministerului Justiției și membru în Consiliul de Stat. Gheorghe Apostoleanu a avut o contribuție aparte la elaborarea Codului Civil și a legislației statului român modern în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Ilustru avocat, Apostoleanu a avut mai multe mandate de deputat și senator.
Ca o concretizare a admirației și recunoștinței nutrite de focșăneni față de unul din cei mai de seamă fruntași ai orașului, din a două jumătate a secolului al XIX-lea, la 28 aprilie 1912, în Grădina Publică din Focșani, i s-a dezvelit un bust, grație inițiativei și contribuției unui grup de prieteni și a unui Comitet Orășenesc.
În anul 1950, clădirea a fost naționalizată și trecută în patrimoniul Spitalului Județean Focșani, care a înființat aici Secția de Chirurgie. Ulterior, aici și-a desfășurat activitatea Secția de Reumatologie, până în anul 2000, când a fost retrocedată moștenitorilor familiei Apostoleanu.
Clădirea, construită pe tipul de plan cu un singur nivel și parter supraînălțat, aparține stilului eclectic, caracterizat prin proporțiile echilibrate ale volumelor. Clădirea, având formă de L, este amplasată pe beci. Accesul principal este marcat de un decroș, având aspect de donjon. Arcaturile sale, de formă semicirculară, sunt susținute de coloane și adăpostesc trei uși, iar fațadele și frontoanele de la intrări prezintă decorații în stuc.
Construcția a suferit o serie de modificări în interior, atât din cauza necesităților spitalului focșănean, cât și datorită efectelor cutremurului din 1977.