Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: „Altfel de Poveşti“ istorisite de seniorii de lângă noi


  

 

   Monitorul de Vrancea vă prezintă încă o poveste dintre cele realizate de absolvenții cursului „Altfel de Povești – Digi Tales” organizat de Centrul de Formare al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, sub îndrumarea trainerului bibliotecar Margareta Tătăruș, proiect la care „Monitorul de Vrancea” a fost unul dintre parteneri. Povestea și filmul realizate de focșăneanca Anișoara Stamate, de 65 de ani, sunt următoarele pe care vi le aducem în atenție. Acestea, ca și cele ale celorlalți șapte colegi ai săi, vor participa la un concurs internațional, prilejuit de Anul Îmbătrânirii Active și al Solidarității între Generații, anul 2012. Puteți citi și viziona pe www.monitorulvn.ro  astăzi, impresionanta poveste a căsătoriei Anișoarei Stamate, ce a avut loc a doua zi după cutremurul din 4 martie 1977.

Căsătorie printre ruine
de Anișoara STAMATE

   4 martie 1977. O zi ca oricare alta. A decurs în mod normal până la orele 21.45 când un cutremur devastator de 7,4 grade pe scara Richter, cu epicentrul în județul Vrancea, a schimbat în totalitate cursul vieții multor oameni. Consecințele grave, constând în deteriorarea multor imobile, atât în Focșani cât și în partea de sud a țării, în mod special în București, au provocat victime omenești, pierzându-și viața printre dărâmături artiști consacrați ca Toma Caragiu, Doina Badea cu familia, cât și din alte categorii sociale.
   În orașul Focșani, clădirile vechi care fuseseră afectate de cutremurul din anul 1940 s-au dărâmat, cu preponderență în zona pieței centrale. Imediat după cutremur, ca motivație, au început demolările masive în întreg orașul, schimbând în mod radical vechea arhitectură a orașului prin construcțiile edificate ulterior.
   Atât familia mea cât și a soțului nu au avut pagube materiale, însă spaima acumulată în timpul devastatorului cutremur și-a lăsat amprente psihice, întrucât pentru mine personal reprezenta ghinionul vieții, ceea ce s-a și întâmplat.
   Având în vedere că depusesem actele la Starea Civilă pentru căsătorie, în sediul Primăriei orașului Focșani – actual clădirea din fața Poștei Române – am fost programați la data de 5 martie 1977 pentru acest eveniment care, în mod normal, ar fi fost cel fericit. Din păcate nu a fost să fie așa. Astfel, în dimineața zilei de 5 martie 1977, plecând de acasă până la Primărie am întâlnit oameni dezolați, pe a căror figuri se vedea tristețea și amărăciunea față de pierderile materiale suferite. Am rămas înmărmuriți în fața Primăriei întrucât trupe de militari efectuau evacuarea bunurilor mobile, clădirea fiind foarte avariată, tavanul din holul principal era căzut, iar etajul, în proporție de 70%, deteriorat.
   În fața acestei tragedii am hotărât să anulăm căsătoria, ceea ce am și strigat cât mă țineau puterile, însă chiar și în aceste împrejurări am fost invitați într-un colț al holului pentru semnarea actelor, evenimentul principal amânându-se cu o săptămână… Încheierea căsătoriei s-a materializat cu fotografia de familie și prieteni, în fața Primăriei, observându-se urmările cutremurului prin scările rupte din fața clădirii.
   Aceasta este o poveste nu prea plăcută, care mi-a marcat viața, însă timpul a trecut, evenimentele s-au derulat progresiv, astfel încât efectele devastatoare au rămas într-un colțișor imprimate pentru generația noastră de pensionari, cei tineri, născuți într-un oraș nou, fiind privați de cunoașterea farmecului Focșaniului patriarhal de altă dată…



LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?