Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Un pensionar, cinci adeverinţe


   Hârțogăraia din Finanțe și Casa de Asigurări de Sănătate îi stoarce de bani și speranță pe pensionarii vrânceni obligați să facă naveta la aceste instituții pentru obținerea unei simple adeverințe necesare la emiterea unui card european de sănătate sau a unui alt document similar. Pensionarii sunt plimbați între instituții și puși să plătească taxe de 10 lei pentru obținerea acestor documente care arată doar că persoana Ionescu a avut venitul „y” în ultimii cinci ani. „Așa este legea” spun funcționarii de la ghișee, iar responsabilitatea este pasată de la o instituție la alta, de la un funcționar la altul, iar în cele din urmă se spune că problema este la sistemul informatic.
   Ana Zoe Pompei este profesor pensionar și a avut nevoie de o astfel de adeverință deoarece urmează să meargă la fiul său, doctor în Italia. Cu experiența din anii trecuți, a mers la Direcția de Finanțe pentru a cere o adeverință de venit pentru ultimii cinci ani. A doua zi a aflat însă că trebuie să plătească pentru cinci adeverințe și nu doar pentru una. „Am depus hârtia la Registratură și mi s-a spus că nu este nicio problemă, să vin a doua zi când mi se va da o hârtie pentru care trebuie să plătesc doi lei. A doua zi, mi s-a spus că trebuie să plătesc 10 lei deoarece sunt cinci adeverințe. Am întrebat cum de este posibil așa ceva și mi s-a spus că «așa este legea». Dacă asta este legea, atunci e o lege proastă și trebuie schimbată. Eu am cerut o adeverință pentru cinci ani, nu cinci adeverințe”, ne-a spus Ana Zoe Pompei.
   Motivul invocat de funcționarii fiscului a fost o presupusă afacere derulată în urmă cu patru ani de către pensionar. Însă afacerea era de fapt o vânzare de locuință pentru care erau plătite toate taxele și impozitele legale. Ba mai mult, spune pensionara, nici nu a fost o afacere pentru că a trebuit să mai scoată bani din economiile de-o viață pentru a reuși să se mute în alt apartament. „Mi-au spus că am făcut afaceri și de aceea trebuie să facă cinci adeverințe. Ce mare afacere am făcut? Am vândut un apartament la Botoșani cu 30 mii euro și m-am mutat la Focșani unde am cumpărat un apartament cu 36 mii euro, fără căldură, fără gaze. Așa afacere să facă și ei”, a mai spus Ana Zoe Pompei.
   Åžeful adjunct al Administrației Finanțelor Publice Focșani, Ioan Chicoș, spune că vina nu aparține funcționarilor care eliberează aceste adeverințe și este doar o problemă de sistem informatic. „Este o problemă tehnică, care nu depinde de funcționarii noștri. Când depun cererea pentru adeverințe se presupune că nu a avut alte venituri și că este nevoie de o singură hârtie. Însă, în acest caz, au fost și alte venituri, iar sistemul informatic scoate mai multe hârtii. Prin sistemul informatic sunt anumite formulare și, deoarece doamna în cauză a avut și alte venituri decât pensia, nu am putut să îi eliberăm doar o hârtie”, a explicat Ioan Chicoș, șeful adjunct al Administrației Finanțelor Publice Focșani.
   Finanțiștii nu înțeleg însă de ce este nevoie de aceste adeverințe din moment ce funcționarii Casei de Asigurări de Sănătate au acces la baza de date a fiscului și, cel puțin teoretic, nu ar trebui să îi trimită pe pensionari la Direcția de Finanțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?