Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Dermatozele profesionale, principalele afecţiuni ce pot apărea la locul de muncă


   Dermatozele profesionale, afecțiuni cutanate determinate, agravate sau întreținute în totalitate sau parțial de exercitarea unor profesii sunt principalele afecțiuni ce pot apărea la locul de muncă, consecințele fiind socio-economice, dar și psiho-sociale. „Consecințele sunt socio-economice, dar au și o mare implicare psiho-socială prin creșterea șomajului și afectarea calității vieții persoanelor implicate – 90% dintre acestea fiind tineri sub vârsta de 25 de ani. Cele mai frecvente afecțiuni sunt alergiile cutanate, iar cei mai frecvenți alergeni sunt cromul, nicelul, cobaltul, rășinile sintetice, parfumurile și lanolina. Cunoașterea dermatozelor profesionale permite identificarea de măsuri eficiente pentru prevenirea și tratarea bolilor”, a explicat prof. dr. George Å¢iplică, șef Clinică Dermatologie la Spitalul Colentina.
   Bolile cutanate profesionale sunt dermatoze determinate, în principal, de ocupație. Acestea reprezintă 25% din bolile profesionale în general și sunt adesea subestimate, deoarece asocierea cu mediul de lucru nu este frecvent recunoscută, a precizat sursa citată. Dermatita de contact reprezintă aproape 90% din tulburările pielii dobândite la locul de muncă, fiind împărțită în dermatită de contact iritativă și alergică. Ambele au ca rezultat o reacție inflamatorie a pielii cu semne clinice carcateristice – eritem, edem, vezicule, descuamare, prurit.
   Alte afecțiuni cutanate ocupaționale pot include urticaria sau chiar cancerul de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular și cel spinocelular datorate expunerii la ultraviolete. Prevenirea bolilor cutanate ocupaționale reprezintă o măsură importantă și eficientă la locul de muncă, dar până acum acest lucru nu a fost pe deplin cunoscut. Lipsa de informații este unul dintre cele mai mari riscuri la locurile de muncă.
   Educația lucrătorilor după un ghid dermatologic devine un deziderat pentru viitor, susține dr. Å¢iplică. „Dermatozele profesionale sunt principalele afecțiuni ce apar la locul de muncă. În Europa aceste afecțiuni generează pierderi de peste 5 miliarde euro anual, în principal prin scăderea productivității întreprinderilor mici. Pentru cei afectați evoluția cronică a bolii determină suferință severă și chiar pierderea locului de muncă. Agenția Europeană pentru Siguranță și Sănătate la locul de muncă (OSHA) a definit îmbunătățirea prevenției dermatozelor profesionale o acțiune prioritară în Europa. Date științifice recente demonstrează eficiența extraordinară a prevenției acestor afecțiuni”, a declarat prof. Swen John din Germania, coordonator al EPOs ( European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases).
   Academia Europeană de Dermato-Venerologie (EADV) a lansat în 23 de țări, începând cu anul 2010, campania de prevenție „O piele sănătoasă la locul de muncă”.
   Scopul acestei campanii este de a sensibiliza opinia publică și politică cu privire la impactul sever al afecțiunilor dermatologice ocupaționale și la modalitățile prin care acestea pot fi prevenite, a subliniat prof. dr. George Å¢iplică, coordonator pentru România al EPOS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?