Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Fibrele vegetale și sănătatea


   În concepția celor mai mulți dintre noi a mânca sănătos înseamnă a include în alimentație acele categorii de produse care furnizează energie printr-un conținut bogat de vitamine și minerale. Fără a dezminți cele spuse anterior, este important să cunoaștem că dincolo de proprietățile bio-chimice pe care le urmărim întotdeauna, trebuie să acordăm atenția cuvenită și fibrelor vegetale. Consumând prea multe sau dimpotrivă, prea puține fibre vegetale ne-am putea confrunta cu unele probleme de sănătate, care altfel cu ușurință ar putea fi evitate.
   Fibrele se referă la un grup de substanțe ce intră în alcătuirea pereților celulari ai plantelor, care nu pot fi dizolvate de enzime în procesul digestiv. În tractul din organismul nostru nu pot fi absorbite, în schimb acestea eliberează o mulțime de nutrienți indispensabili vieții sănătoase. Fibrele vegetale ajută la eliminarea elementelor nedorite, printre care a zaharurilor și grăsimilor, îmbunătățind starea de sănătate a diabeticilor și a celor predispuși la obezitate.
   Peste zece studii efectuate la diferite universități din lume au concluzionat la unison că orice dietă bogată în fibre reduce substanțial riscul cancerului de colon. Există fibre solubile și fibre insolubile în apă. Din prima categorie fac parte fibrele vegetale despre care am afirmat că scad colesterolul și ajută la gestionarea glucozei din sânge. Fasolea, mazărea, nucile, cerealele, semințele și în general toate legumele și fructele, constituie surse de bază în acest sens.
   La fel de important este de menționat că fibrele vegetale se comportă ca niște „perii” în miniatură ce curăță intestinele de impurități. Această calitate a lor nu ne absolvă însă pe noi de a mesteca mâncarea corespunzător. În medie, fiecare bol alimentar care conține fibre trebuie mestecat de 20-25 ori, fiindcă rolul dinților nu este numai acela de a ne înfrumuseța zâmbetele.
   Cantitatea zilnică recomandată de fibre (25-30 grame) este rareori respectată voluntar, în ciuda exigenței reduse de care dă dovadă.       

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?