Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Mii de pensionari obligaţi să achite contribuţia la sănătate


   Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale cu privire la contribuția de 5,5% datorată de pensionari la fondul de sănătate, 22.725 de pensionari vrânceni care au pensii mai mari de 740 lei vor trebui să achite acest procent, deși toată viața au contribuit la fondul pentru sănătate. „Contribuția de 5,5 la sută datorată de pensionari la fondul de sănătate se va aplica numai veniturilor din pensii care depășesc 740 de lei și nu întregii sume. Adică, dacă un pensionar primește 742 lei pensie, i se va reține 5,5% din 2 lei. Înainte se aplica acest procent pe întreaga pensie, drept urmare decizia e în avantajul pensionarilor. Cei sub acest plafon de 740 lei nu plăteau nici până acum și nici de acum înainte această contribuție. Trebuie știut că dacă un pensionar are două dosare de pensie care însumate dau un venit ce depășește 740 lei, pe suma cu care se depășește acest plafon i se va reține 5,5% contribuție”, a explicat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.
   Astfel, potrivit deciziei Curții Constituționale, la o pensie de 1.000 de lei, de exemplu, se va reține 5,5 la sută din 260 de lei, cât reprezintă diferența dintre pensia totală și plafonul de 740 de lei. Pentru aplicarea noii metode de calcul, adică pentru reținerea a 5,5% din suma ce depășește plafonul de 740 lei, nu este nevoie de nicio cerere care să fie depusă de pensionarii în cauză. Aceasta se va aplica în mod automat pentru toți pensionarii din categoria avută în vedere, adică pentru 22.725 vârstnici din județul nostru.

Ce spune Casa Națională de Pensii

   Casa Națională de Pensii face următoarele precizări legate de decizia Curții Constituționale:
   „În urma ridicării unor excepții de neconstituționalitate a dispozițiilor art.259 alin.(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Curtea Constituțională s-a pronunțat, în data de 13 martie 2012, prin două decizii. Conform comunicatului de presă din data de 14 martie a.c., Curtea Constituțională a constatat că «dispozițiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății sunt constituționale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depășesc 740 de lei». În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituția României, «Deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor. În acest sens s-a pronunțat Curtea și în Decizia nr.223/13 martie 2012, prin care a constatat că «deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele județene de pensii, și casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial al României, Partea I».

   Trebuie reținut, însă, că până la această dată, deciziile Curții Constituționale – aflate în discuție – nu au fost publicate în Monitorul Oficial.
   Având în vedere avalanșa de cereri prin care pensionarii solicită încetarea reținerii contribuției de asigurări sociale de sănătate și restituirea sumelor reținute, cu acest titlu, din ianuarie 2011 până la zi, inclusiv actualizarea cu indicele prețurilor de consum, ținând seama de precizările de mai sus, precum și de faptul că noua modalitate de calcul al acestor contribuții se va aplica în mod automat pentru toți pensionarii din categoria avută în vedere, precizăm că nu este nevoie de depunerea unor cereri.
   După publicarea, în Monitorul Oficial, a deciziilor Curții Constituționale, CNPP va proceda la punerea în aplicare a dispozițiilor acestora”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?