Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Cum evităm indigestia de Paşte?


   Luminata Sărbătoare a Învierii, cea mai importantă pentru întreagă creștinătate, este pe cale să ne aducă primăvară și în suflete ca în toți anii. Părinți, bunici, copii și prieteni vom petrece laolaltă adunându-ne la casa părintească pentru a povești și a ne desfăta cu bunătățile pregătite cu multă dragoste. Inamicul numărul unu pentru sănătatea celor mai mulți va fi prin urmare indigestia.
   Pentru cei care au ținut post chiar și numai în Săptămâna Mare, nu este deloc simplu să revină de la o alimentație cu puține calorii, bazată pe fructe și legume, la una cu carne și grăsimi animale. Luat prin surprindere organismul va „lupta” cu propriile arme: dureri abdominale, migrene și greață. Când mâncăm mult și repede, stomacul nu are suficient timp pentru a digera alimentele fapt pentru care simțim o stare de disconfort însoțită de reflux gastric. Dacă acestora li se adaugă și un consum excesiv de băuturi alcoolice lucrurile se agravează și mai mult. 
 
Situația poate fi evitată cu puțină atenție și voința, urmând sfaturile care urmează:

1. Nu vă suprasolicitați stomacul. Pofta este o reacție firească, benefică în sine, dar care ne poate îndemna unori să întrecem măsura. „Câte puțin din toate”, aceasta trebuie să fie deviza omului preocupat de sănătatea lui.
2. Mestecă bine mâncarea. Deși nu conștientizăm, cavitatea bucală joacă un rol esențial în procesul digestiv. Mâncând încet și mestecând bine alimentele vom ușura stomacul de sarcină grea pe care o îndeplinește. 
3. Mențineți un echilibru între meșe. După o masă plină de calorii, bazată pe ouă, maioneză, carne etc nicidecum nu trebuie să urmeze una la fel. Alternați mesele cu alimente grele cu cele ușoare pentru stomac (carne de pui, pește, salate, etc).
4. Nu vă culcați imediat după masă. Indiferent dacă ați mâncat mult sau puțin, dacă vă simțiți rău sau nu, la sfârșit este obligatoriu să vă mențineți activi fizic pentru cel puțin încă o oră. O plimbare, de pildă, vă poate ajuta să vă recreați și totodată să digerați mai bine mâncarea.
5. Ar fi de-a dreptul absurd ca cineva să va ceară într-un astfel de moment să nu vorbiți la masă.  Lucrurile mai nuanțate sună însă în felul următor: Nu vorbiți cu mâncarea în gură. Este o cerință care vizează înainte de toate evitarea incidentelor nefericite, abia mai apoi este o cerință a bunelor maniere.  
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?