Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Un an de la închiderea spitalelor din Odobeşti şi Mărăşeşti


   Pe 1 aprilie se împlinește un an de când Spitalele din Odobești și Mărășești au fost închise de actuala guvernare, fără niciun motiv. Atunci, 50.000 de suflete au rămas fără asistență medicală. Fiecare zi care trece dovedește că decizia de  închidere a celor două spitale vrâncene a fost aberantă, ca multe decizii luate de actuala guvernare, de altfel.

   1 aprilie este o zi de doliu pentru sistemul medical vrâncean. În urmă cu un an, spitalele din Odobești și Mărășești au fost închise, deoarece așa a vrut ministrul Sănătății de la acea vreme, Cseke Atilla. 50 de mii de oameni au rămas fără asistență medicală.
Spitalul Orășenesc din Mărășești deținea patru Compartimente de profil, respectiv Interne, Pediatrie, Chirurgie și Obstetrică Ginecologie, cu 46 de paturi. Anual erau tratați peste 2.500 de pacienți, plus aproximativ 3.000 de persoane care se prezentau la Camera de Gardă. Aici, autoritățile locale au accesat programul de dezvoltare a rețelei de cămine pentru persoane vârstnice, așa că unitatea spitalicească s-a transformat în cămin.
   Primarul orașului Mărășești, Constantin Vlase, ne-a precizat că populației îi este foarte greu de când spitalul a fost desființat. Pentru ca populația să beneficieze cât de cât de servicii medicale, autoritățile locale se chinuiesc să deschidă un centru de permanență. „Este foarte greu de când s-a închis spitalul, pentru că acum noi ne străduim de la o zi la alta să deschidem un centru de permanență, dar sunt niște probleme cu încheierea contractelor dintre medicii de familie. Decizia de închidere a spitalului este cea mai proastă pe care a putut-o lua Ministerul Sănătății. Cum de s-a gândit el să desființeze un spital care era de 100 de ani și a rezistat prin două războaie mondiale? Eu nu am fost de acord cu această decizie și m-am zbătut ca spitalul să rămâna deschis. Am fost de două ori la Ministerul Sănătății pentru a discuta această problemă. O dată cu o delegație din partea Asociației Comunelor, când am stat de vorbă două ore cu secretarul de stat și două ore cu ministrul, care mi-a zis că o să scoată niște criterii după care să fie analizate spitalele propuse pentru desființare, iar pentru cele care nu se încadrează, să dea termene de conformare. Dar degeaba, la două săptămâni ne-au și închis! Aceasta a fost o aberație de decizie! Din aparatura pe care o aveam în spital, o parte o vom folosi la centrul de permanență, dar este aparatură care stă degeaba. Practic, niște bani investiți degeaba! Populației îi este greu fără spital, dar ce să fac eu, dacă ăștia au luat decizii fără să țină cont de părerea noastră!”, a spus primarul Vlase.

Spitalul din Odobești, în conservare

   Spitalul Orășenesc din Odobești avea șase secții de profil, respectiv Interne,  Pediatrie, Psihiatrie, Obste-trică-Ginecologie, Ambulatoriul de Chirurgie și Radiologie, dar și un laborator biolo-gic și o farmacie. Capacitatea spitalului era de 45 de paturi, iar numărul persoanelor tratate anual de aproximativ 4.000.
   Înainte de închidere, secțiile spitalului fuseseră renovate și dotate cu aparatură de ultimă ge-nerație. Autoritățile locale nu au dorit să acceseze programul de dezvoltare a rețelei de cămine pentru persoane vârstnice, așa că spitalul a intrat în conservare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?