Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Medicamentul Euthyrox lipseşte din farmacii!


Vrâncenii care suferă de diferite afecțiuni ale tiroidei sunt disperați! De mai bine de cinci luni, medicamentele care îi țin în viață nu se mai găsesc în farmacii. Este vorba de Euthyrox și Lthyroxin, două medicamente ieftine, administrate pentru tratarea bolilor tiroidiene.
În noiembrie anul trecut, „Monitorul de Vrancea” semnala lipsa acestor medicamente din farmacii, iar Ministerul Sănătății promitea că se vor lua măsuri pentru remedierea situației. Deși au trecut câteva luni de atunci, nu s-a făcut nimic. Farmaciștii  vrânceni ne-au spus că cei care se fac vinovați de această si-tuație sunt importatorii, care fac reexport de medicamente. „Nu s-a mai întâmplat nimic din noiembrie. Este exact aceeași situație. Au mai venit câteva cutii de Lthyroxin, cam cinci pe lună. Cele mai multe medicamente ieftine se reexportează. Asta este cauza principală a lipsei medicamentelor de pe piață. Unele medicamente văd doar granița României, pentru că distribuitorii le reexportă în alte țări ale Uniunii Europene, pentru că se vând mult mai scump”, ne-a explicat Dana Cotîrlan, președintele Colegiului Farmaciștilor din Vrancea.
Vrâncenii cu afecțiuni tiroidiene caută zilnic prin farmacii medicamentele necesare. „În medie, vin cam 12-15 persoane pe zi care întreabă de aceste medicamente. Ele erau foarte ieftine, cam 8,88 lei cutia cu 100 de pastile și le ajungea cam trei luni de zile. Medicamente care să conțină această substanță nu se mai găsesc, dar care să aibă aceeași acțiune ar fi tiroida naturală, care costă 83 de lei și conține 60 de pastile. Numai că nu are acțiune pentru toți bolnavii de tiroidă”, a adăugat Dana Cotîrlan.
Medicii de specialitate spun că situația este una foarte gravă. „Lipsa administrării acestor medicamente poate avea repercusiuni grave, mai ales asupra pacienților cu cancer tiroi-dian, în sensul că boala poate recidiva. Este o situație gravă, pentru că medicamentele sunt foarte ieftine și oricine și le putea permite, plus că sunt vitale pentru cei care au tiroida extirpată. Dacă apar anumite complicații, pacientul poate deceda”, a explicat un medic endocrinolog din Focșani.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?