Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Peste 10 mii de pensionari de invaliditate în Vrancea


   Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea are în evidențe, în momentul de față, peste 10 mii de vrânceni pensionari de invaliditate. Din anul 2010 și până în prezent, numărul total al acestora a scăzut semnificativ. Astfel, dacă în 2010, figurau, în județul nostru, 11.287 pensionari de invaliditate, dintre care 6.886 revizuibili și 4.401 nerevizuibili, în 2011 numărul acestora a fost de 10.434, dintre care 6.500 revizuibili și 3.934 nerevizuibili. „În anul 2010 au fost emise de instituția noastră 714 de noi decizii de pensie de invaliditate, iar în 2011 au fost emise 434 decizii noi”, a precizat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP, detaliind totodată că, anul trecut, au fost expertizate de către Compartimentul de expertiză me-dicală și recuperare a capa-cității de muncă 459 de cazuri noi și au fost făcute 6.642 revizuiri medicale. Dintre acestea, 627 au constat în schimbări de grad ca urmare a ameliorării bolilor, 176 în schimbări de grad din cauza agravării, 216 persoane au fost depensionate, iar 5.623 au fost menținute în același grad de invaliditate.
   „Pensia de invali-ditate se cuvine persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza: accidentelor de muncă și bolilor profesio-nale; neoplaziilor, schizofreniei și SIDA; bolilor obișnuite și accidentelor ce nu au legătură cu munca. În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capa-cității de muncă, de gradul II când capacitatea de muncă este pierdută în totalitate, dar cu păstrarea capacității de îngrijire și de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă”, a detaliat Cornelia Cotea.
   Potrivit celor declarate de purtătorul de cuvânt al CJP, anul trecut, incidența cazurilor noi de pensie a scăzut cu 36,33% față de anul 2010. Totodată, ca urmare a rezultatelor expertizării și revizuirii persoanelor cu invaliditate, s-a constatat că numărul celor a căror stare de sănătate s-a ameliorat a fost de 1,35 ori mai mare în anul 2011 decât în 2010.

Pensie de invaliditate pentru elevii accidentați în practică

   Pot beneficia de pensie de invaliditate, în condițiile menționate mai sus, și următoarele categorii de persoane: cei care au sa-tisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; elevi ai unei școli militare/școli de agenți de poliție sau studenți ai unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națio-nală, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar; elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesio-nale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale.
Mai au dreptul la pensie de invaliditate și persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la Revoluția din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele re-voluționare din decembrie 1989, care erau cuprinși  într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauză. Au dreptul la pensie de invaliditate în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

Stagii de cotizare necesare

   În cazul asiguraților care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unei boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca, stagiul de cotizare necesar pentru obținerea unei pensii de invaliditate pornește de la un an (dacă vârsta persoanei la data emiterii deciziei me-dicale asupra capacității de muncă este sub 20 de ani) și ajunge, crescând gradual, până la 27 de ani, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.
   Asigurații nevăzători și cei care au handicap grav sau accentuat dinainte de a deveni asigurați, trebuie să aibă cel puțin jumătate din stagiul de cotizare prevăzut mai sus.
   Condiția existenței stagiului de cotizare nu mai este obligatorie dacă invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, a neoplaziilor, schizofreniei și SIDA sau dacă persoana a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națio-nală, cu excepția liceului militar. Nici pentru elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale nu este necesar stagiul de cotizare.

Acte necesare pentru obținerea pensiei de invaliditate

   Pensia de invaliditate se acordă de la data încetării plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calității de asigurat, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situația pensiei de invaliditate.
   Actele ce trebuie depuse la Casa Județeană de Pensii Vrancea sunt: cerere; decizia medicală privind încadrarea în grad de invaliditate emisă de medicul expert al asigurărilor sociale; adeverință din care să rezulte încetarea plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă și cuantumul acesteia; carnetul de muncă (original și copie); alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate; livretul militar (original și copie); diplomă de studii (original și copie) și/sau adeverință din care să rezulte durata normală și perioada studiilor, precum și certificarea absolvirii acestora; pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în străinătate este necesară dovada recunoașterii acestora de către statul român; adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă; adeverință privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite; procură specială pentru mandatar, dacă este cazul; acte pentru dovedirea ca-lității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 341/2000 etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?