Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Păcăleala amânării garanţiilor pentru producătorii de vinuri


   Guvernanții pedeliști îi poartă cu vorba pe viticultorii vrânceni care au antrepozite fiscale și pe care i-au obligat să plătească garanții de sute de milioane de lei vechi pentru a putea funcționa în legalitate. Deși oficialii Ministerului Finanțelor Publice le-au promis viticultorilor că această prevedere aberantă din HG 50/2012 va fi amânată cu 30 de zile, până ieri seară nu fusese adoptată nicio prevedere legală în acest sens. Așa că, oficial, funcționarii de la Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Vrancea ar putea dispune suspendarea celor peste 60 de antrepozite fiscale din județ care nu și-au majorat capitalul social și nu au plătit garanțiile ilegale cerute de guvernul hrăpăreț.
Minciunile pedeliștilor demagogi au fost demascate de Consiliul Județean, care arată, într-un comunicat de presă, că guvernanții au oferit doar vorbe viticultorilor vrânceni. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, consideră că „soluția amânării nu este eficientă și nici benefică și solicită Guvernului PDL, în numele intereselor podgorenilor din Vrancea, dar și din restul podgoriilor din România, exceptarea de la prevederile H.G. 50/2012 a antrepozitelor fiscale care produc și comercializează vinul”.
   Åžeful administrației județene arată că, dacă guvernanții nu vor renunța la impunerea de garanții pentru producătorii de vinuri cu antrepozite fiscale, va conti-nua demersurile în Parlament și chiar la instanțele de judecată pentru ca prevederile referitoare la micii podgoreni din H.G. 50/2012, să nu poată fi aplicate. „Până în acest moment, în Vrancea, doar un număr de 40 de societăți au depus cereri de majorare a capitalului social pentru a se încadra în cerințele noii prevederi legale. Aceasta înseamnă că numai în județul nostru, peste 50% dintre micii podgoreni care produceau și comercializau vinuri vor dispărea de pe piață, dacă prevederile H.G. 50/2012 se vor aplica. Cele câteva sute de antrepozite închise în România de H.G. 50/2012 se vor adăuga celor 91.350 de firme care au intrat în incapacitate de plată, în ultimii 5 ani, în România, ca urmare a politicilor aberante ale PDL”, se arată în comunicatul de presă al administrației județene.

Garanții ilegale impuse de Finanțe

Impunerea de garanții producătorilor de vi-nuri care au antrepozite fiscale este o procedură ilegală pentru că nu ține cont tocmai de prevederile Codului Fiscal. Viticultorii suspectează că în spate se află și interesele unor mari producători de vinuri din România, nemulțumiți de concurența micilor podgoreni.
   Însă introducerea acestor garanții financiare nu respectă chiar Codul Fiscal care precizează că „garanția reprezintă 6% din valoarea accizelor aferente produselor ce ar rezulta la nivelul unui an”. Culmea, vinul are acciza 0 și, potrivit procedurii prezentate mai sus, garanția ar trebui să fie tot 0.
De altfel, această garanție a fost introdusă pentru a fi recuperată de stat în contul accizelor care nu sunt achitate către bugetul general consolidat. Ori, dacă acciza este 0, antrepozitarul nu are nicio datorie către stat. Însă finanțiștii nu au ținut cont de prevederile Codului Fiscal și au impus garanții de mii de euro pentru producătorii de vinuri.
   Conform Hotărârii de Guvern 50/2012, deținătorii de antrepozite fiscale sunt obligați să majoreze capitalul social subscris al societății la 25.000 lei și să depună o garanție care să acopere riscul neplății accizelor pentru produsele purtătoare de astfel de taxe în valoare de 5.000 euro. Valoarea capitalului și a garanției crește pentru antrepozitele care au o capacitate de producție mai mare de 50 de vagoane și nu ține cont de cantitatea efectivă de vinuri produsă. Pentru cei care au o capacitate mai mare de 5.000 hectolitri, garanția și majorarea capitalului social ajung la circa 25 mii euro.

Podgorenii merg la Guvern

   Podgorenii vrânceni au fost invitați, astăzi, la ședința de guvern care va avea loc la Iași pentru a discuta despre situația viilor din județ. Reprezentanții viticultorilor spun că vor discuta atât pro-blema plății acestor garanții financiare cât și cea a pagubelor suferite din cauza înghețului. „Vrem să ridicăm și pro-blema înghețului din această iarnă care a afectat producătorii din Buzău și Vrancea. Le vom prezenta situația în care se află viticultura și vom vedea ce soluții ne oferă”, a afirmat Manole Toader, președintele Federației Viticultorilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?