Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Plăcintă a supt puternic la ţâţa POSDRU


   Firma și fundația lui Plăcintă au devenit, pe criterii politice, un aspirator al fondurilor europene acordate prin Programul POSDRU, care a fost suspendat de Comisia Europeană pentru deficiențe la procedurile de selecție a proiectelor și la cele de verificare de prim nivel. Zece milioane de lei, adică peste două milioane de euro, au primit Sorste și Fundația „Zi deschisă” în ultimii doi ani, perioadă în care Autoritatea de Management a Programului POSDRU a fost condusă de colegii pedeliști ai senatorului. Cele peste o sută de miliarde lei vechi au fost luate, chipurile, pentru pregătirea șomerilor din județ. Monitorul de Vrancea a relatat în numeroase articole despre modul în care fondurile europene au fost acordate către firmele și asociația familiei Plăcintă.

   Cocoțarea în Parlament a senatorului second hand Sorina Plăcintă, fost ministru după ce și-a cumpărat minister într-unul din guvernele Boc, a coincis cu declanșarea unei campanii din partea apropiaților și angajaților acesteia pentru obținerea fondurilor europene de către firma de confecții și fundația unde pedelista este membru fondator. Uimitoare este rapiditatea cu care au fost aprobate aceste proiecte. În doi ani au fost evaluate și declarate eligibile nu mai puțin de cinci proiecte depuse de fabrica de confecții și Fundația Zi deschisă pentru Programul Operațional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (POSDRU). În plus, Sorste mai este și partenerul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea în proiectul „Fona Rural – Formare în ocupații nonagricole în mediul rural”. Nici nu este de mirare, ținând cont că directorul AJOFM, Iozefina Iaru, este fost angajat la pedelistei, director al fabricii Sorste.
   Monitorul de Vrancea a arătat, încă din 2010, că doar într-un an de zile, Fundația Zi Deschisă și Sorste au obținut câte un proiect de peste două mi-lioane lei, adică aproape un milion de euro, prin programul POSDRU 2007-2013. Asta în timp ce fundațiile, sindicatele sau firmele non afiliate PDL se chinuiau luni de zile pentru ca proiectele să primească aprobarea șefilor de la București. Nici nu era greu pentru Plăcintă, deoarece Autoritatea de Ma-nagement a Programului POSDRU a fost condusă de politruci pedeliști în ultimii doi ani. Altfel spus, aprobările de proiecte erau făcute de către colegii din PDL. Fost ministru într-unul din guvernele Boc, după ce a cotizat substanțial la pușculița de partid, senatorul și-a creat relații în Executiv și în mediul politic care decide soarta proiectelor europene din România.
   Banii din 2010 nu au fost de ajuns. Nici nu se terminase primul proiect, că Sorste a mai obținut aproape două milioane lei prin programul POSDRU. Este vorba despre un proiect care are ca obiect „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”.
   Depunerea și evaluarea proiectelor au continuat practic la foc automat astfel încât, la 31 decembrie 2011, firma de confecții și Fundația Zi deschisă erau înregistrate cu cinci proiecte prin programul POSDRU, cu o valoare de peste 10 milioane lei, adică 2,5 milioane euro.

Fraudele pedeliștilor suspendă fondurile europene

   Jaful făcut de pedeliști în gestionarea fondurilor europene nu a rămas neobservat de autoritățile europene. Comisia Europeană a anunțat deja suspendarea plăților către POSDRU, program în valoare de 3,7 mi-liarde euro. Potrivit Mediafax, Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afa-ceri Sociale a anunțat că Autoritatea română de audit a identificat unele deficiențe majore ale sistemului de management și control al Programului operațional dezvoltarea resurselor umane.
   Aceste deficiențe se referă la procedurile de selecție a proiectelor și la cele de verificare de prim nivel. În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiențe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de sta-tul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni, precizează sursa citată.

Proiecte derulate de Fundația Zi deschisă :
•    Åžansă la ocupare profesională pentru grupurile defavorizate din Regiunea Sud-Est – 2 milioane lei
•    Sprijin integrat pentru femeile din mediul rural – 2 milioane lei (partener Sorste)
Proiecte derulate de Sorste :
•    Vreau să mă calific – 1,9 milioane lei (partener Fundația Zi deschisă)
•    Dezvoltarea competențelor resurselor umane din zonele rurale ale județului Vrancea – 2 milioane lei (partener Fundația Zi deschisă)  •    Măsuri integrate de ocupare în regiunea Sud Est – 2 milioane lei (partener AJOFM).

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?