Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Memoriu adresat de Marian Oprişan, Preşedintelui Comisiei Europene


CÄ‚TRE
COMISIA EUROPEANÄ‚

Domnului Președinte
José Manuel Durăo Barroso

Stimate domnule Președinte,
   Vă scriu această scrisoare în numele locuitorilor județului Vrancea, dar și al tuturor românilor afectați de ninsorile și viscolul care au afectat partea de Sud-Est a României, în perioada 3-14 februarie 2012. În această perioadă, Sud-Estul României s-a aflat, de două ori sub incidența Codului Portocaliu. Fenomenele meteorologice au fost unele extreme, în această perioadă înregistrându-se căderi istorice de zăpadă, în toată regiunea.
   Viscolul a agravat situația, făcând ca zăpada să aibă, în unele locuri, și 10 metri înălțime.
În perioada 3-14 februarie, numai în județul Vrancea au fost, în medie, 100.000 de vrânceni izolați timp de mai bine de șapte zile. O primărie și alte două case din județul Vrancea au ars pentru că pompierii nu au putut interveni, din cauza zăpezii. Două persoane au decedat pentru că nu au putut primi asistență medicală de urgență, iar o femeie a născut acasă din aceleași motive. Acoperișurile unui spital și a patru școli s-au prăbușit sub greutatea zăpezii, iar acoperișurile altor zeci de case din Vrancea au fost și ele distruse de greutatea zăpezii.
   Cu aceeași situație gravă s-au confruntat, însă, și alte câteva sute de mii de cetățeni din județele Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași.
   Pentru că ne-am confruntat cu fenomene meteorologice extreme, personal, am solicitat declararea stării de alertă, măsură care a fost aprobată de către Ministerul Admi-nistrației și Internelor doar pe perioada 13-14 februarie. Consider că pentru situația de fapt se impunea ca starea de alertă să fie dispusă din data de 6 februarie până în data de 17 februa-rie când viața cetățenilor începe să reintre în normal.
   Pentru ca viața cetățenilor să poată să își continue drumul firesc, autoritățile locale au depus eforturi uriașe și au angajat cheltuieli fără precedent și care nu pot fi acoperite din bugetele locale. Aceste cheltuieli vor continua și ca urmare a faptului că prognozele meteo arată o încălzire a vremii, fapt care va duce, cel mai probabil, la producerea de inundații care din experiența noastră din ultimii 10 ani pot afecta sute și chiar mii de gospodării.
   Conștient fiind de dimensiunea pagubelor produse de căderile de zăpadă și de pagubele care ar putea fi produse de posibile inundații, am cerut Prim Ministrului Mihai Răzvan Ungureanu să facă demersurile necesare pentru ca România să acceseze Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

   Domnule Președinte José Manuel Durăo Barroso,
   Solidaritatea este principiul în jurul căruia s-a format comunitatea celor 27 de state europene și, în baza acestui principiu, vă rog să îi solicitați Prim Ministrului României să completeze aplicația necesară pentru ca Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene să devină operațional pentru catastrofa care s-a petrecut în Sud- Estul României.
   Cer sprijinul dumneavoastră deoarece îmi este imposibil să intru în legătură telefo-nică cu domnul Prim Ministru Mihai Răzvan Ungureanu și cu ministrul Administrației și Internelor din România, inclusiv prin telefon operativ.

   În speranța că reprezentanții Comisiei Europene vor sprijini eforturile noastre de reintrare în normalitate după două săptămâni de fenomene meteorologice extreme, primiți, vă rog, expresia înaltei mele considerații.

PREÅžEDINTELE
CONSILIULUI JUDEÅ¢EAN VRANCEA,

MARIAN OPRIÅžAN

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?