Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Guvernul are banii necesari, dar nu vrea să îi aloce


   În urmă cu aproximativ două săptămâni, când viscolul izolase complet Vrancea, Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea făcea apel la Guvernul României să sprijine autoritățile locale pentru a diminua consecințele acestor fenomene meteorologice extreme. Lovindu-se de refuzul Guvernului de a declara stare de alertă în județele afectate de ninsori și viscol, Marian Oprișan declara: „Nu vreau să mă gândesc că județele Vrancea, Buzău, Brăila și Ialomița sunt conduse de membri ai USL și din aceste motive Guvernul României nu vrea să sprijine autoritățile locale”. Această suspiciune devine certitudine de la zi la zi.
   Pe data de 9 februarie 2012, Consiliul Județean și Instituția Prefectului au fundamentat un Proiect de Hotărâre prin care se cereau Guvernului României sumele de bani necesare  pentru deszăpezire.
Pe data de 14 februarie, în ședința de Guvern, a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se alocau alimente pentru persoanele izolate din județul Vrancea, în valoare de 86.500 lei. Hotărârea de Guvern nu prevedea alocarea niciunui leuț pentru deszăpezirea dunelor de 5 metri de zăpadă de pe drumurile din Vrancea, pentru ca alimentele să ajungă la persoanele izolate.
Din data de 14 februarie, Prim Ministrul Mihai Răzvan Ungureanu și Ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Berca, refuză să discute cu președintele Consiliului Județean Vrancea despre situațiile cu care se confruntă autoritățile locale și cetățenii, ca urmare a două săptămâni de ninsoare și viscol.
   Marian Oprișan transmite în mod public Prim Ministrului și Ministrului Administrației și Internelor faptul că a identificat, în bugetul de stat al anului 2012, resursele financiare necesare județelor din Sud Estul României pentru a putea readuce comunitățile din această zonă la normalitate. „Astfel, conform Legii bugetului de stat nr. 293 Guvernul României are la dispoziție două capitole bugetare de unde poate face astfel de alocări de fonduri. În primul capitol: «Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului» este prevăzută suma de 219.9 milioane lei, iar în capitolul: «Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului» este prevăzută suma de 7 milioane lei. Iată, așadar, că există prevedere bugetară pentru ca actualul Guvern al României să aloce banii necesari deszăpezirii comunităților afectate de ninsorile istorice din perioada 3-14 februarie 2012, dar Executivul nu vrea să îi ajute pe oamenii izolați din Sud-Estul României ca să iasă de sub nămeți”, se arată într-un comunicat trimis de Biroul de Presă al CJ Vrancea.
   Această atitudine a Guvernului României „este încă o confirmare a suspiciunii președintelui Consiliului Județean Vrancea care spunea, în data de 6 februarie 2012 că nu vrea să se gândească la faptul că județele Vrancea, Buzău, Brăila și Ialomița sunt conduse de membri ai USL și din aceste motive Guvernul României nu vrea să sprijine autoritățile locale din Sud Estul României!”, se arată în finalul documentului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?