Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO ȘI GALERIE FOTO: Protestatarii din Piaţa Unirii continuă să ceară demisia puterii


  

 

   Aproximativ 50 de vrânceni au protestat, aseară, la mitingul organizat în Piața Unirii din Focșani, unde au cerut demisia președintelui Traian Băsescu și a Guvernului Boc. Este a 18-a zi în care vrâncenii protestează împotriva regimului Băsescu-Boc, indiferent dacă afară a plouat, a nins, a viscolit sau dacă temperaturile au scăzut sub minus 10 grade Celsius. Protestatarii cred că vrâncenii nu ies la proteste în număr mare nu numai pentru că este foarte frig, ci și pentru că le este foarte frică! Frică pentru că își vor pierde locurile de muncă sau că împotriva lor se va dezlănțui întregul aparat de stat aflat la dispoziția lui Traian Băsescu și a clicii PDL.

   Deși a fost foarte frig, temperatura aerului fiind de minus 14 grade Celsius, vrâncenii au scandat lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale.
   Oamenii au scandat „Jos Băsescu”, „Jos guvernul Boc”, „Alegeri anticipate!”, „Să plece din țară”. Manifestanții au purtat din nou steaguri tricolore și pancarte pe care se poate citi: „Jos Traian Băsescu”, „Demisia”, „Jos Guvernul Boc”, „Jos mafia” și „Jos dictatorul!”. Oamenii spun  că vor veni în Piața Unirii, indiferent de cum va fi vremea, până când Traian Băsescu își va da demisia.
Oamenii spun că s-au săturat de traiul auster din ultimii ani și mai spun că își doresc o viață mai bună, un viitor mai bun și sigur pentru copiii lor. Protestatarii declară că au fost mințiți să se întoarcă acasă pentru că vor putea muncii în țara lor în condiții bune și fără să mai fie considerați sclavi în țările europene, dar acest lucru nu este posibil. „Aceste geruri pe care ni le-a dat Dumnezeu sunt doar o încercare a noastră pentru a vedea dacă  merităm sau nu să ne izbăvim și să obținem victoria. Noi vom protesta pănă vom învinge! Băsescu nu trebuie să uite că România nu este a lui și a clicei lui pedeliste. România nu este un vas, un vapor, care să-l conducă la destinație pe Băsescu! România este a noastră! Jos Guvernul trădător!”, susține un protestatar.

Frică de represalii

   Avocatul Didi Băjenaru crede că vrâncenii nu ies la proteste în număr mare nu numai pentru că este foarte frig, ci și pentru că le este foarte frică! Frică pentru că își vor pierde locurile de muncă sau că împotriva lor se va dezlănțui întregul aparat de stat aflat la dispoziția lui Traian Băsescu și a clicii PDL. Din aceste considerente, avocatul vrâncean a ținut să le spună protestatarilor că în Convenția Drepturilor Omului se arată că „orice persoană are dreptul la libertate de exprimare”. „Åžtiu că planează o oarecare teamă asupra dumneavoastră și de aceea aș vrea să vă citesc două articole din Conveția Drepturilor Omului, aprobată la Roma în 1950 și ratificată în România în1994, care la articolul 10, prevede următoarele: orice persoană are dreptul la libertate de exprimare, acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere. De asemenea, în articolul 11 se scrie: Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire sau asociere pașnică și la libertatea de asociere la toate nivelurile și în special în domeniile politic, sindical și civic, ceea ce implică dreptul oricărei persoane de a înființa împreună cu alte persoane sindicate și de a se afilia la acestea pentru apărarea intereselor sale. Așadar, protestele noastre sunt în spiritul și în temeiul acestei Convenții”, a susținut Didi Băjenaru. Acesta a spus că numai uniți, românii vor putea da jos puterea portocalie și pe Traian Băsescu.

Băsescu, acuzat de protestatari că înfometează poporul

   Cea mai mare dorință a manifestanților este în continuare ca Traian Băsescu să-și dea demisia din funcția de șef al statului, acesta fiind considerat ca fiind „cauza tuturor relelor din această țară”. Oamenii cred că „președintele este un incompetent care a vândut țara și care a înfometat oamenii” și din cauza căruia „românii iau calea pribegiei”. Oamenii susțin că în prezent situația din România este mai rea ca pe vremea lui Ceaușescu.
   „Băsescu a condamnat comunismul în Parlament! Foarte Bine! Dar acest popor pe care el îl înfometează a mai fost condus de un tiran, pe numele său Nicolae Ceaușescu, dar în acea vreme românii trăiau mai bine ca în prezent! Condamnând comunismul nu ai voie să ne condamni pe noi!  Că truda noastră de 40 de ani a însemnat sacrificiul nostru de care ei se bucură astăzi! Cine îi dă drept lui Băsescu să condamne istoria românilor? El este adevăratul trădător! Demisia!”, a spus un alt protestatar.

„Traian Băsescu face de râs Istoria Românilor”

   Un alt vrâncean prezent în Piața Unirii susține cu tărie că Traian Băsescu face de râs Istoria Românilor, iar guvernul este format din „tinichigii și bucătari”. „De 18 zile stăm în ger pentru a ne continua prostestele și vom sta cât va fi nevoie. Multe din nemulțumirile noastre sunt legate de scăderea veniturilor, educația copiilor, sistemul de sănătate. E adevărat, ei ne spun că asta e situația în toată Europa, că dacă stăm noi în stradă nu vom face nimic pentru că se stă și în Spania în stradă, și în Italia. Ei poate ies pentru bani, dar noi avem și alte motive. Suntem conștienți că suntem în pragul desființării naționale! Băsescu ne face de râs istoria! Jumătate din membrii guvernului sunt tinichigii și bucătari!”, a susținut protestatarul. „Nu înțeleg cum acest om, Băsescu, mai are tupeul să vrea să fie președinte în condițiile în care mai are doar 8% încredere în rândul populației! Numai împreună și numai ieșind în stradă vom învinge! Aici, în toate județele țării vom obține victoria! „, a afirmat un alt protestatar.
   Vrâncenii nu vor să se oprească aici. Ei vor să iasă în stradă în fiecare seară, între orele 17.00 – 22.00, timp de 30 de zile. Autorizația de organizare a mitingurilor de protest a fost obținută de Asociația pentru Mediu, Organizare Regională și Formare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?