Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Centrul „Micul Prinţ“, în pericol de desfiinţare!


Luminatele minți ale celor din Ministerul Muncii au „copt” un nou proiect de lege prin care, dacă va fi aprobat, ONG-urile care au dezvoltat servicii sociale nu vor mai primi subvenții din bugetul de stat. Reprezentanții Asociației „Speranța Andradei” spun că în aceste condiții, Centrul de zi „Micul Prinț”, cel mai mare centru din țară destinat recuperării copiilor cu autism, va fi în pericol de desființare. În aceeași situație se vor afla aproape 200 de ONG-uri din țară care au dezvoltat servicii sociale destinate unor diverse categorii de beneficiari. „Constatăm în continuare că activitatea sectorului ONG este reglementată din punctul de vedere al funcționării, dar nu și al finanțării sale. Măsurile guvernamentale inițiate în domeniul asistenței sociale au vizat cu precădere reducerea cheltuielilor din acest domeniu, chiar dacă criza economică a dus la creșterea numărului de persoane aflate în stare de nevoie și vulnerabilitate”, a declarat Gabriela Dima, asistent social în cadrul Asociației „Speranța Andradei” din Focșani.

Centrul de zi „Micul Prinț”, frecventat actualmente de 86 de copii autiști, va fi în pericol de desființare dacă noul proiect de lege privind subvenționarea din fonduri pu-blice a serviciilor sociale acordate de asociații și fundații, aflat în dezbatere pu-blică pe site-ul Ministerului Muncii, va fi aprobat. Practic, în condițiile în care proiectul actului normativ va deveni lege, Centrul nu va mai primi niciun sfanț ca subvenție din bugetul de stat și drept urmare, se va afla în imposibilitatea de a desfășura în continuare activitățile de recupe-rare a micuților afectați de autism. „Pur și simplu noi trăim din subvenția aceasta. Până acum primeam 30% din suma necesară funcționării centrului de la bugetul de stat, 30% de la un finanțator privat și restul din fonduri proprii, donații și sponsorizări. De la bugetul local nu am mai primit bani din 2007, pentru că nu au avut bani, situație în care se află și alte administrații locale din întreaga țară. Dacă noua lege se va pune în aplicare, ca urmare a preve-derilor ei noi vom fi excluși din start de la finanțare și drept urmare, nu vom mai putea funcționa”, a declarat Gabriela Dima, asistent social în cadrul Asociației „Speranța Andradei” – Centrul de zi „Micul Prinț”. De menționat că Centrul „Micul Prinț” este cel mai mare centru din țară – ca număr de copii, personal, servicii oferite, dotare dar și realizări – destinat recuperării copiilor cu autism. Ca urmare a serviciilor oferite, în anul 2010 s-a reușit integrarea în învățământ pentru 15 copii din care 9 în învățământul de masă iar anul acesta opt copii recuperați au început școala din care patru în învățământul de masă. În prezent, specia-liștii Centrului lucrează cu 86 de copii atât din Vrancea cât și din Buzău, Tulcea, Galați, Botoșani, Prahova și Piatra Neamț. În situația în care acest centru va fi desființat, șansele de recuperare a tutu-ror acestor micuți vor fi zero.

Guvernanții fac economie pe spatele persoanelor vulnerabile

Asociația „Speranța Andradei” a trimis, Ministerului Muncii, observații punctuale cu privire la abe-rațiile cuprinse în noul proiect de lege.
Astfel, se atenționează că odată intrat în vigoare, actul normativ va avea un impact negativ asupra continuității serviciilor sociale acordate de asociații și fundații, neasi-gurându-se continuitatea și sustenabilitatea. „Proiectul de lege a fost creat fără a se ține cont de situația actuală a serviciilor sociale (incapacitatea bugetelor locale de a asigura finanțarea serviciilor de asistență socială deja create), face referire la mecanisme care încă nu sunt funcționale în România, de exemplu contractarea serviciilor sociale sau, mai grav, nu ține cont de situația economică actuală. Prezentul proiect de lege pleacă de la premisa falsă că în România funcționează contractarea serviciilor sociale. În realitate, oricât de mult și-au dorit acest lucru asociațiile și fundațiile, autoritățile locale nu au pus în aplicare această măsură. Până la reglementarea acestui mecanism, noul proiect de lege va duce la închiderea multor servicii funcționale, în lipsa finanțărilor de la bugetele locale”, se precizează în memoriul trimis de asociația focșăneană Ministerului Muncii. Gabriela Dima a precizat că, chiar dacă ar fi posibilă, în Focșani, finanțarea de la bugetul local, aceasta nu se poate acorda, conform proiectului legislativ, decât pentru beneficiarii care au domiciliul pe raza Focșa-niului, ori Centrul „Micul Prinț” acordă servicii copiilor autiști ce vin și din alte loca-lități ale Vrancei și mai ales, și din alte județe. Iar aceștia bat la ușa acestui centru pentru că pur și simplu în localitățile lor nu există structuri care să le acorde serviciile specializate de care au nevoie în vederea recuperării.

Alegere aberantă: ori salarii, ori cheltuieli curente!

Potrivit noului act normativ, de la bugetul de stat nu se vor mai acorda subvenții decât pentru înființarea și/sau furnizarea de servicii sociale în comunități rurale și pentru servicii sociale, în primii trei ani de funcționare, înființate în comunitățile unde aceste servicii nu există și sunt necesare membrilor comunității respective. Totuși, în felul acesta nu se asigură continuitatea și sustenabilitatea serviciilor! „Nu negăm importanța creării de servicii sociale în mediul rural, dimpotrivă, suntem con-știenți de disparitatea repartiției serviciilor sociale între rural și urban. Problema care se pune este asigurarea sustenabilității acestora. După 3 ani vor fi închise?”, întreabă reprezentanții Asociației „Speranța Andradei” Ministerul Muncii. Mai mult, în memoriul trimis legiutorului, aceștia atenționează asupra faptului că proiectul de lege pune ONG-urile în situația imposibilă de a alege între salarizarea personalului sau asigurarea cheltuielilor curente, fiindcă amândouă deodată le sunt interzise! „Finanțarea de la bugetul de stat nu poate fi suprapusă cu finanțarea de la bugetul local, chiar dacă sunt acoperite categorii de cheltuieli diferite. Astfel, la art.3 alin. (1) se menționează că sumele alocate cu titlu de subvenție de la bugetul de stat se utilizează exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor cu salarizarea personalului de specialitate. La art.4 alin. (2) se menționează că de la bugetele locale se pot asigura cheltuielile curente. Așadar, o asociație sau fundație trebuie să opteze fie pentru plata personalului (dar și aceasta într-o li-mită), fie pentru asigurarea cheltuielilor curente”, se precizează în memoriu.

***
Aberantul proiect de lege pritocit de marii specialiști în asistență socială de la Ministerul Muncii rămâne în dezbatere publică până pe 21 noiembrie. Rămâne de văzut dacă alături de Asociația „Speranța Andradei”, care luptă pentru drepturile la o viață normală a copiilor autiști, își vor mai trimite opiniile și alte ONG-uri din țară.
Åži mai ales, rămâne de văzut dacă legiuitorul va catadicsi să le ia în seamă. Altfel, nu ne va mai rămâne altceva de făcut decât să asistăm la consecințele dezastruoase ale distrugerii – culmea, legiferată! – a acelor structuri care reprezintă, în cele mai multe situații, ultima speranță de mai bine a celor mai nefericiți și mai loviți de soartă dintre români.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?