Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Mii de dosare, soluţionate de doi magistraţi


Magistrații Judecătoriei Adjud au avut de soluționat, anul trecut, 3.292  dosare, dintre care 529 rămase în stoc din anii anteriori. Față de anul 2010, s-a înregistrat o scădere a numărului de dosare, dar lucrătorii instanței spun că asta se datorează faptului că „din luna iulie 2011 nu au mai fost înregistrate o serie de cereri cu număr separat, soluționarea acestora fiind făcută sub numărul de dosar deja existent”. Cele mai multe dosare au fost soluționate în cea de-a doua parte a anului, de numai doi judecători. Din cauza numărului mic de magistrați, Colegiul de Conducere al Judecătoriei Adjud nici nu s-a putut constitui.
Din totalul cauzelor aflate pe rol, cele mai multe au fost civile, respectiv 2.874, și doar 418 penale. Cele mai multe cauze de soluționat le-a avut magistratul Valeriu Roșca, respectiv 1.266 de dosare. Același judecător a condus 73 de ședințe de judecată și a dat soluții în 1.017 dosare. Clasamentul continuă cu judecătoarea Carmen Comănescu, care este și președinta Judecătoriei Adjud. Aceasta a avut de soluționat 1.211 dosare, a condus 81 de ședințe de judecată și a dat 970 pronunțări. La începutul anului 2011, la Judecătoria Adjud funcționau patru judecători, printre care și fostul președinte, care a fost promovat într-o funcție de conducere la Tribunalul Bacău.
În raportul de bilanț se poate observa o scădere a operativității instanței. „Considerăm că indicele de operati-vitate a fost afectat și de faptul că în 2011 s-au aplicat măsurile privind volumul optim de activitate pe judecător, ceea ce a dus la repartizarea a foarte multe cauze cu prim termen direct în anul 2012, astfel că nu au existat șanse de soluționare a acestora în anul 2011, excepție făcând cele prevăzute prin lege a se soluționa în regim de urgență sau cu celeritate”, s-a consemnat în raportul de bilanț.
În ceea ce privește hotărârile atacate cu apel sau recurs, dintre cele 2.549 de hotărâri pronunțate, în numai 273 de dosare au fost înregistrate căi de atac, iar în 186 de dosare au fost menținute cele date de instanța de fond. „Din totalul dosarelor soluționate în cursul anului 2011, de 2.549, între 0-6 luni au fost soluționate 1.836, 702 dosare între 6-12 luni și 11 peste 1 an”, se arată în raportul de bilanț.
Volumul de activitate care crește de la an la an, a făcut ca numărul fișetelor să fie insuficient, cele existente fiind deteriorate. Nici birourile-masă nu sunt suficiente ca număr, pe acestea fiind montate calculatoarele. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?