Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Oameni blocaţi în nămeţi, drumuri închise şi o mie de maşini trase pe dreapta


Zăpada care a pus stăpânire pe județul Vrancea continuă să creeze probleme. Mai multe drumuri naționale erau ieri seară în conti-nuare închise, iar foarte mulți participanți la trafic au fost trași pe dreapta în stațiile peco, pe șoseaua de centură a municipiului Focșani, în toate parcările de pe raza județului. De asemenea, mai multe persoane au rămas blocate în zăpadă, timp de 20 de ore pe drumul național DN 2 N, în zona Dumitrești. Aseară, șeful Poliției Rutiere Vrancea, comisarul șef Viorel Gheorghe preciza că pe raza județului Vrancea sunt trase pe dreapta cel puțin o mie de mașini care nu și-au putut continua deplasarea către Buzău, aici drumul european fiind închis. Mulți dintre cei trași pe dreapta nu mai aveau nici combustibil și nici bani. Aseară, erau închise oficial DN 2 E85, șoferii neputând ieși din Vrancea către București, DN 23 B Măicănești – Ciorăști, DN 2 M Bogza – Dumitrești – Jitia, DN 23 A Focșani – Ciorăști – Bălești, DN 2 M  Focșani – Odobești – Andreiașu. De asemenea, probleme grave au fost și pe DN 24 Tișița – Te-cuci, DN 2D Focșani – Tulnici, dar și pe DN 23 Focșani – Galați. În condiții grele se circula ieri seară și pe drumurile județene Ciușlea-Străjescu-Doaga, Voetin-Sihlea și Focșani-Suraia, unde s-a intervenit cu utilaje, dar viscolul crea suluri de zăpadă.

Sute de oameni au rămas blocați în ma-șini. Ieri, la Tișița erau peste 200 de mașini blocate pentru că drumul spre Tecuci a fost impracticabil. Oamenii intenționau să ajungă la Tecuci, dar nu au putut din cauza a două tiruri care au derapat pe DN 24. Unul dintre tiruri a fost scos destul de repede, dar cel de-al doilea a rămas blocat pe șosea.
Autoritățile s-au chinuit ore bune să degajeze drumul, timp în care șoferii încercau să găsească vinovați pentru situația în care ei se aflau. Un bărbat din județul Galați, care avea în mașină un copil de câțiva anișori, pe care îl luase de la spital după ce a suferit o intervenție chirurgicală era dispus să facă orice, numai să ajungă la domiciliu. Acestuia îi părea rău că nu a mai rămas la spital și ar fi fost în stare să o ia prin zăpadă numai să-l ducă pe cel mic acasă. Bărbatul nu a fost lăsat de polițiști să treacă pentru că ar fi rămas blocat în nămeți și atunci ar fi fost mai rău. De asemenea, în coada interminabilă de mașini se afla și un autotu-rism care transporta un dializat la Tecuci. „Stăm aici de câteva ore bune și nu putem trece. Ni s-a spus că sunt două tiruri care au blocat drumul. Am văzut că unul a fost scos și mai este unul. Nu avem nicio altă rută pe care să o putem lua. Sunt copii, sunt bătrâni, care operați, care merg la dializă, dar nu avem ce face. Pe sensul care duce spre Focșani nici nu se poate circula, șoferii fiind nevoiți să o ia pe contrasens”, ne-a spus unul dintre șoferi.
Pe oamenii care stăteau acolo de ore bune nu i-a întrebat nimeni nimic, cu excepția unui polițist care încerca să-i calmeze și să le explice că dacă îi lasă să plece va fi mai rău pentru ei, pentru că vor rămâne înzăpeziți. În zonă, vântul bătea extrem de tare spulberând toată zăpada de pe câmp. „Nu știm pe unde să o luăm. Stăm aici de azi dimineață. Vântul bate cu putere și viscolește zăpada, iar mai încolo am înțeles că sunt niște tiruri. Noi nu le vedem de aici, dar cică sunt după pod. Stăm aici și înghețăm, că altă soluție nu avem. Vrem să mergem la Galați dar nu putem. Este un domn aici care are în mașină un copil operat, o altă persoană trebuie să ajungă la dia-liză iar circulația este paralizată. Mașinile sunt oprite peste tot și sensul giratoriu este blocat pentru că toată lumea a oprit pe unde a apucat”, ne-a spus un alt șofer blocat în trafic, pe DN 24 Tișița – Tecuci.
Åžeful Poliției Rutiere Vrancea, comisarul șef Viorel Gheorghe declara aseară, că pe raza județului Vrancea sunt trase pe dreapta cel puțin 1.000 de mașini ca urmare a faptului că în județul Buzău nu se circula pe drumul european. Aseară, autoritățile din Buzău nu dădeau semne că vor remedia situația până cel mai devreme astăzi. Cozile de mașini oprite puteau fi observate peste tot, cel mai mare șir fiind pe șoseaua de centură a Focșaniului.
Mulți dintre oamenii obligați să stea în mașini nu mai aveau nici combustibil și nici bani.

Taxi împotmolit în zăpadă pe câmp

Câțiva kilometri mai încolo de Tișița, mai exact pe drumul care duce spre Ciușlea un taxi ajunsese pe câmp, iar șoferul se chinuia să scoată mașina. După zeci de minute de chin, în ajutorul bărbatului au venit alte persoane, dar și o volă, reușind în cele din urmă să iasă din nămeți.
Nici pe drumul european situația nu a fost  mai bună. Vântul a spulberat zăpada, iar ieri în jurul prânzului jumătate din sensul de mers către Tișița era acoperit cu zăpadă.
De asemenea, încă de miercuri seara, nicio mașină nu a mai fost lăsată să o ia către București. În toate parcările, stațiile peco, și pe șoseaua de centură a municipiului Focșani, foarte multe tiruri și mașini mici erau trase pe dreapta. Polițiștii de la Rutier i-au îndrumat pe șoferi către locurile de cazare unde puteau lua și o masă caldă. Aceștia din urmă au refuzat însă, să părăsească mașinile pe motiv că acestea sunt încărcate.
Ieri la prânz, oamenii legii precizau că le vor cere colegilor de la Bacău să închidă și ei E 85, pentru mașinile care circulau spre București, pentru că pe raza județului Vrancea acestea nu mai aveau unde să fie trase pe dreapta.
Probleme au fost ieri, pe aproape toate drumurile din județ. Polițiștii precizau ieri dimineață, că pe DN 2 D Focșani – Tulnici dar și pe DN 2 L Tișița – Panciu au fost blocaje în trafic. În aceste zone, vântul a fost cel care a dat bătăi de cap autorităților. Nămeții aduși de vânt de pe câmp pe partea carosabilă au făcut ca mașinile să nu mai poată circula o vreme. Atât pe DN 2L cât și pe DN 2D situația a fost remediată.

20 de ore în nămeți

Åžase persoane aflate într-o Dacia Logan au stat 20 de ore în nămeți. Mașina a rămas blocată în zăpadă pe drumul național DN 2 N în punctul Holecea în comuna Dumitrești. Din cauza viscolului extrem de puternic, zăpada s-a strâns în troiene ce pe alocuri depășeau 2 metri și nu se mai putea trece nici cu piciorul. Neculai Voinea, Tudorița și Mitică Trestianu, Radu Fifere, Florin Bodoc și Ticuță Pisaroschi au trecut prin clipe de coșmar petrecându-și toată noaptea în mașină. Cu toate că au sunat la dispeceratul Drumurilor Naționale, nimeni nu a intervenit până ieri după-amiază, când la fața locului au ajuns 11 militari cu un camion 6×6. Joi, la primele ore ale dimineții, o polițistă de la Secția de Poliție Rurală Dumitrești și reporterul nostru Aurel Åželaru i-au luat pe cei șase oameni din mașină și i-au dus în casă la Victor Bodoc. Acolo au stat câteva ore bune la căldură unde și-au revenit după frigul de peste noapte și au primit un ceai cald. În jurul orei 12.00, cinci dintre aceștia  au plecat pe jos prin nămeții cât casa spre centrul comunei Dumitrești, având de bătut la pas în jur de 5 kilometri. „Am rămas blocați de miercuri seară de la ora 17.00. A venit o freză miercuri noapte de la Drumuri Naționale însă era defectă și nu a putut face nimic. Au spus că se întorc foarte repede însă nu i-a mai văzut nimeni. Am petrecut noaptea în mașină și am avut noroc că alimentasem de curând. Ne-a fost o teamă de moarte deoarece bătea vântul așa de tare de am crezut că o să rupă plopii să ne omoare în mașină. Am dat zeci de telefoane și degeaba, nu a venit nimeni. Abia după 20 de ore petrecute în zăpadă au venit cei de la armată și m-au luat de aici. Mașina a rămas acolo”, a spus Ticuță Pisaroschi. Acesta a precizat că drumul spre Dumitrești a rămas în continuare blocat deoarece niciun utilaj nu a mai intervenit pe sectorul de drum respectiv.
Reprezentanții Prefecturii Vrancea spun că oamenilor li s-a propus să meargă în spațiile pregătite de primărie dar au refuzat. „Åžase persoane au rămas blocate în două autoturisme la Dumitrești, din cauza viscolului puternic și ninsorilor abundente. Acestea au refuzat să își părăsească autoturismele și au primit apă și ceai cald. Inițial mai erau alte trei persoane, o bătrână paralizată și cei doi fii ai săi, care ulterior s-au întors spre Focșani”, a precizat Cerasela Găgean, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

9 tamponări, 17 mașini implicate, 6 amenzi

Comisarul șef Viorel Gheorghe a mai precizat că de când a început vremea rea pe raza județului Vrancea nu a fost înregistrat niciun accident grav. Potrivit acestuia, au fost contabilizate 9 tamponări cu 17 mașini implicate. De asemenea, polițiștii au găsit în trafic și mai mulți șoferi incon-știenți. Åžase participanți la trafic au primt amenzi și au rămas fără certificatele de înmatriculare ale mașinilor pentru că nu aveau cauciucuri de iarnă.

Trenuri anulate

Iarna a afectat și traficul feroviar. Ieri, la Focșani trenurile de călători au ajuns cu mari întârzieri, chiar și de câte 200 de minute.  Două dintre trenurile care trebuiau să oprească în stația Focșani au fost anulate. Este vorba despre Inter-city 551/556 București Nord-Suceava și retur, care trece și prin stația Focșani și Regio 6102 Tecuci – Făurei, care trece și prin stațiile Suraia și Ciorăști. Călătorii pot solicita informații referitoare la mersul trenurilor la stațiile CFR, la telefon 021/9521 sau pot accesa site-ul www.cfrcalatori.ro.

Ambulanță blocată în nămeți

O ambulanță a rămas blocată ieri după-amiază, pe drumul care duce spre comuna Cârligele. Echipajul avea o urgență la Dălhăuți, dar nu a putut ajunge la destinație în timp util. Medicul Vitalie Bețișor ne-a precizat că situația a fost remediată după aproximativ 30 de minute. „A fost vorba de un caz social mai mult. Pacientul a ajuns la spital și este bine. Întârzierea a durat aproximativ 30 de minute. Alte probleme nu am avut și s-a ajuns la timp la solicitări. Avem lanțuri, cauciucuri de iarnă, lopeți și nu sunt probleme”, a declarat medicul Bețișor.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?