Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO și FOTO: Podgoriile Cotești, Odobești și Panciu – brand și renume pentru județul Vrancea

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a precizat în cadrul emisiunii „Cu drag, despre România!“, care a avut loc joi seară la postul de televiziune Realitatea Plus, că Vrancea este singurul județ care are trei podgorii renumite, Cotești, Odobești, Panciu. Acesta a arătat că în Vrancea sunt cultivate peste 20 de mii de hectare de viță de vie, adică aproximativ 11 la sută din suprafața viticolă a României. „Permiteți-mi să întreb: cine mai are trei podgorii în același județ? Doar județul Vrancea. Vrancea iată că a fost înnobilată cu această îndeletnicire și anume viticultura, vița de vie. Îi spunem frumos Țara viei și vinului, pentru că în Vrancea avem cea mai mare suprafață viticolă, peste 20 de mii de hectare de viță de vie,  aproximativ 11 la sută din suprafața vitivinicolă a României“, a precizat Cătălin Toma.  

Șeful administrației județene a adăugat că, în ultimii ani, interesul pentru vița de vie și lucratul viei a devenit unul foarte mic, în special în rândul micilor podgoreni și poate pune în pericol domeniul vitivinicol. Din aceste considerente, președintele Cătălin Toma spune că la Focșani, Universitatea din Iași va deschide un masterat în Oenologie, pentru a pregăti viitori specialiști în acest domeniu. 

„Viticultura, ușor, ușor dispare și nu aș vrea să rămână doar în cărțile de istorie. Vreau ca viticultura vrânceană să meargă mai departe și să învățăm tot ce se poate despre acest domeniu. De aceea, intenționăm să deschidem, prin intermediul Universității din Iași, și un master în Oenologie. Pentru că avem nevoie de specialiști. Degeaba avem foarfecele, avem via, avem soiuri de vin de renume dacă nu avem oameni care să lucreze cu drag în viticultură. Avem soiul Șarba care a împlinit 50 de ani, care este un soi specific în Vrancea și creat în Vrancea. Avem soiul Galbena de Odobești care, din nefericire, a cam dispărut din rafturi, avem, Tămâioasa Românească, Feteasca Neagră, Băbeasca și multe altele. Practic, avem soiurile noastre care ne aduc identitatea vrânceană în acest domeniu“, a afirmat președintele Cătălin Toma. 

Drumul vinului trece prin podgoriile Cotești, Odobești și Panciu

Viticultura vrânceană se îmbină foarte bine cu turismul și în acest context a fost creat Drumul Vinului. De la Dumbrăveni până la Panciu, pe drumul care șerpuiește printre viile vrâncene, pot fi vizitate crame și monumente istorice care mărturisesc despre tradițiile podgorenilor și sunt o speranță că viticultura nu va dispărea. Pe acest drum al podgoriilor se află cramele unor producători ale căror vinuri au zeci de medalii la concursurile internaționale. La Dumbrăveni se află Crama Gîrboiu, o afacere de familie înființată în anul 2005 unde sunt administrate vii de pe aproximativ 170 de hectare. Tot în arealul viticol Cotești va fi realizată cu fonduri europene una dintre cele mai moderne crame din țară, Crama Pandora. Însă în podgoria Cotești se află și câteva din cele mai reprezentative lăcașuri de cult ale Vrancei: Mănăstirea Dălhăuți, Mănăstirea Cotești, Mănăstirea Vărzărești și Mănăstirea Recea. 

Drumul vinului trece prin Odobești, podgoria renumită prin soiurile Galbena de Odobești și Șarbă. Aici se află Beciul Domnesc, locul în care societatea comercială cu același nume își depozitează vinurile vechi. Crama a fost transformată într-un centru turistic modern, cu sală de degustare și spații de cazare. Însă orașul Odobești este un loc special pentru podgoria Vrancea și din alte puncte de vedere. Cu secole în urmă, negustorii cazaclii (ruși) au construit, în mijlocul viilor, o biserică devenită monument istoric. Tot aici se află Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură si Vinificație Odobești înființată în 1936 pentru a ajuta la refacerea viticulturii româneşti, după atacul filoxerei, și pentru îndrumarea micilor podgoreni. Tot în podgoria Odobești, la Jariștea, se află Mănăstirea Buluc și Biserica „Sfinții Împărați” din satul Scânteia, ctitorie a familiei Stamatinești.

Podgoria Panciu și-a câștigat renumele atât prin Hrubele lui Ștefan cel Mare dar și prin sortimentele de vinuri spumante. Aici, la Țifești, se află Domeniile Panciu, crama cu 120 hectare de vie pe Dealul Sârbilor. Calitatea vinurilor liniștite și a celor spumante realizate aici este recunoscută prin medaliile obținute la concursurile naționale și internaționale. Domeniile Panciu înseamnă și un resort care le oferă turiștilor o priveliște asupra viilor, teren de tenis, trasee de biciclete prin viile care înconjoară hotelul. Tot în Panciu se poate vizita Mănăstirea Brazi, unde există un paraclis subteran și moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi.

„Vrancea înseamnă și turism și avem în vedere prin proiectele pe care le derulăm la nivelul Consiliului Județean, intenția de a dezvolta această zonă turistică. Mă gândesc la Soveja, mă gândesc la Vizantea Livezi, mă gândesc la Zona Tulnici-Lepșa-Greșu și la tot ceea ce înseamnă Focșani. Pentru că să știți, orașul Focșani are o identitate aparte, acolo a avut loc și Unirea, acolo avem Muzeul Unirii. Am reușit să facem pentru prima dată Universitate. La Focșani avem deschise două filiale ale Universităților din Iași și București și azi vorbim deja de studenți care termină studiile la Focșani“, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea.  

Produse tradiționale și concurs de vinuri la Festivalul Bachus

Consiliul Județean Vrancea organizează, în perioada 21-23 octombrie, cea de-a XXVIII-a ediție a ”Festivalului Internațional al Viei și Vinului Vrancea – Bachus“. Bachus 2022 include ediția a XI-a a Concursului Național de Vinuri ”Bachus” și ediția a II-a a expoziției de produse tradiționale vrâncene ”Fabricat în Vrancea”. Concursul Național de Vinuri ”Bachus” va avea loc la Domeniile Panciu, fiind unul dintre cele mai importante competiții de profil din România, datorită numărului mare de probe de vin transmise de producătorii din țară și străinătate. Concursul Național de Vinuri ”Bachus” reunește an de an în Vrancea profesioniști din domeniul vinului și promovează vinurile de calitate. Concursul este deschis următoarelor categorii de produse viti-vinicole: vinuri, vinuri spumante, băuturi spirtoase, iar termenul limită pentru primirea probelor în concurs este 18 octombrie 2022. În aceeași perioadă, Consiliul Județean Vrancea va organiza și ediția a II-a a expoziției de vinuri și de produse tradiționale „Fabricat în Vrancea”, care are rolul de a promova județul din punct de vedere oenologic, tradițional și cultural. Fabricat în Vrancea se va desfășura în Crângul Petrești. 

„Cântece de Viță Veche”, ediția a XIII-a, va avea loc la Sala Balada

De asemenea, Centrul Cultural Vrancea, instituție subordonată Consiliului Județean, va organiza sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 16.00, la Sala Balada din Focșani, un eveniment de tradiție, Concursul național de interpretare a cântului tradițional ”Cântece de Viță Veche”, ediția a XIII-a, la care vor participa 12 concurenți din toate zonele etnofolclorice ale țării, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului Vrancea – Bachus reprezintă o oportunitate pentru producătorii autohtoni de a-şi expune şi promova produsele, precum şi pentru a dezbate probleme de interes comun privind viticultura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?