Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO ȘI GALERIE FOTO: DEZASTRU PE DRUMURILE NAŢIONALE!


 

Prima zăpadă căzută în această iarnă a scos în evidență, dacă mai era nevoie, incompetența Lucicăi Chiper, director SDN Vrancea. Aceasta a declarat cu nonșalanță în cadrul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență că nu are utilaje cu care să intervină pe drumurile naționale ce traversează județul, iar pe unele, considerate de drumarul pedelist ca fiind neimportante, nici măcar nu s-a mai intervenit. Așa se face că, ieri după amiază, erau blocate oficial  DN 23 B Măicănești – Ciorăști și DN 2N, Bogza – Caiata – Dumbrăveni – Jitia. De asemenea, aseară erau mari probleme și pe DN 23, la Boțîrlău și pe DN 23 A, în zona Bordeasca. Traficul rutier s-a desfășurat cu mare dificultate și pe DN 2 E85. Mai mult, pe drumul european au existat blocaje pentru anumite perioade de timp. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat demisia directorului SDN Vrancea, Lucica Chiper, pentru incompetență.

Prima zăpadă căzută în această iarnă a scos în evidență, dacă mai era nevoie, incompetența Lucicăi Chiper, directorul Secției de Drumuri Naționale (SDN) Vrancea. Aceasta a declarat cu nonșalanță în cadrul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență că nu are utilaje cu care să intervină pe drumurile naționale ce traversează județul, iar pe unele, considerate de drumarul pedelist ca fiind neimportante, nici măcar nu s-a mai intervenit.
Întrebată de ce totuși nu se intervine și unde sunt utilajele pe care SDN le are, răspunsul Lucicăi Chiper i-a lăsat mască pe cei prezenți. „Nu știu unde se află mașinile de intervenție și nici pe ce drumuri. Probabil se intervine pe unele drumuri. Dar există anumite drumuri pe care nu putem interveni”, a spus cu nonșalanță pedelista ajunsă în fruntea SDN Vrancea pe criterii de carnet de partid și nu pe criterii de competență și profesionalism, într-un domeniu în care viața oamenilor care traversează drumurile naționale din Vrancea, este, iată, pusă în pericol.
Întrebată și de ce nu ia legătura cu șoferii utilajelor pentru a afla pe ce drumuri se intervine, Lucica Chiper a spus, în bătaie de joc, că „probabil s-au culcat și nu reușim să luăm legătura cu ei”.

SDN nu a intervenit nici pe DN 2 și DN 2D

Pe DN 2D Focșani-Vidra-Tulnici-Ojdula-Târgu Secuiesc circulația se desfășura ieri cu mare greutate. Stratul de zăpadă era pe primul sector de aproximativ 15 centimetri și nu exista niciun semn că pe acel drum ar fi trecut vreun plug sau utilaj cu lamă. Acest lucru a fost confirmat de mai mulți participanți la tra-fic printre care și primarul comunei Bârsești, Costică Hîrșu, care, cu mare greutate, a reușit să parcurgă traseul Focșani – Bârsești în apro-ximativ patru ore și cu un autoturism de teren.
Acesta a precizat că nu s-a intervenit deloc pentru înlăturarea zăpezii de pe carosabil ceea ce a făcut ca circulația să se desfășoare cu mare dificultate. „Nu s-a intervenit absolut deloc, nu se vede nicio urmă de plug. Zăpada are peste 15 centimetri pe carosabil pe sectorul Focșani-Vidra și peste 25 de centimetri pe sectorul Vidra-Tulnici. Este inadmisibil ca pe un drum național de importanță maximă să nu se intervină cu utilaje, iar viețile oamenilor să fie puse în pericol. Sunt blocaje pe acest drum și mașini în șanțuri deoarece cei de la SDN nu au intervenit pe acest drum”, ne-a declarat, ieri după amiază, primarul din Bîrsești, Costică Hîrșu. 

Drumurile din sudul județului, impracticabile

Situația era și mai gravă pe DN 23 Focșani-Măicănești-Galați, DN 23 A Focșani-Brăila, DN 2N Mărtinești-Dumbrăveni-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele, care erau practic închise circulației, deși nu oficial.
Pe DN 23 Focșani-Măicănești-Galați, zăpada avea ieri, la ora 16.00, peste 40 de centimetri și circulația era de-a dreptul imposibilă. La intrarea în comuna Răstoaca se aflau două mașini înzăpezite. Situația era și mai gravă în zona localității Vulturu unde erau, la aceeași oră, 15 mașini blocate. Nici pe acest drum nu     s-a intervenit cu niciun  fel de utilaj. „Nu s-a intervenit cu utilaje pe drumul național 23. Pe carosabil stratul de zăpadă este mare și se circulă cu mare greutate. Pot să spun fără să greșesc că drumurile județene arată mult mai bine, sunt curățate, față de drumul național care traversează comuna și pe care nu s-a intervenit”, a afirmat primarul comunei Vulturu, Alexandru Mihalcea. Situația era, ieri după amiază, identică și pe DN 23 A.

Mașini blocate

De altfel, comandantul IPJ Vrancea, Ionel Popescu, a anunțat în cadrul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență că zeci de autoturisme sunt blocate pe DN 23, în apropiere de localitatea Boțîrlău. În plus, acesta a explicat că, dacă DN 2 – E85 va fi blocat între Urziceni și Buzău, va fi luată o decizie similară și pe raza județului Vrancea.
Ieri după-amiază, la ieșirea din loca-litatea Boțîrlău pe sensul de mers spre Focșani stratul de zăpadă depășea 40 de centimetri. Åžoferii, rămași cu mașinile blocate în nămeți dădeau de zor la lopată în speranța că vor reuși să iasă din infernul alb. „Am sunat la drumuri de mai multe ori și ni s-a spus că trimit utilaj, dar nu a ajuns niciunul. Stăm aici de mai bine de o oră și ne chinuim cu lopata deși știm că nu o să reușim să ieșim. Au venit cei de la poliție, dar ce să facă și ei. Utilajele nu sunt la ei ca să ne poată ajuta”, ne-a spus unul dintre șoferii rămași cu mașina în nămeți.
Oamenii s-au ajutat unii pe alții în speranța că vor putea să-și continue drumul până la Focșani sau în alte locații. Din cauza mașinilor rămase în nămeți, alte câteva zeci de autoturisme care intenționau să ajungă la Vulturu sau la Focșani au stat la cozi pentru că nu puteau trece de mașinile blocate și nici prin stratul de zăpadă care depășea 40 de centimetri. „Intru până la genunchi în zăpada asta și este pe partea carosabilă, nu pe câmp. Åžoseaua este una cu câmpul, nu se poate face diferența. Am rămas blocat și nu mai pot ieși. Aștept să vină cineva de la Focșani să mă tragă pentru că nu am altă soluție. Am sunat la drumuri de mi-a venit acru și am primit promisiuni. Este jalnic ceea ce se întâmplă. În fiecare iarnă ne confruntăm cu aceeași problemă și niciodată nimeni nu poate face nimic. Eu nu înțeleg care mai este rolul celor de la Secția de Drumuri Naționale”, a  adăugat un alt șofer.
În cele din urmă, după mai bine de o oră de așteptare și de ridicat la lopată, a apărut și un echipaj de la deszăpezire care mergea mai mult cu lama pe sus decât pe jos. Nici până la Boțîrlău, unde au rămas mașinile blocate situația nu era mai bună. Cele două benzi de circulație s-au transformat într-una singură, iar gheața care era sub stratul de zăpadă făcea ca mașinile să danseze. Mulți dintre șoferi au ajuns cu autoturismele în șanț și nu au mai putut ieși de acolo fără ca ceilalți participanți la trafic să-i ajute.

Oameni rămași în nămeți la Bordeasca

Situația a fost una extrem de gravă și pe DN 23 A, în apropierea localității Bordeasca. Mai multe mașini au rămas ieri după – amiază blocate în nămeți. Oamenii au încercat să iasă din mormanele de zăpadă cu ajutorul lopeților, dar nu au putut face față. Aseară, în jurul orei 18.00, autoritățile încă se chinuiau să remedieze situația.
Probleme au fost și pe DN 2 E85, la ieșirea din localitatea Dumbrăveni unde mașinile de mare tonaj nu au putut urca panta de la ieșirea din Dumbrăveni către Buzău.
De asemenea, DN 24 Tișița- Tecuci a fost blocat parțial din cauza a două tiruri care au derapat și nu și-au mai putut continua deplasarea. Utilajele de deszăpezire au ajuns la fața locului și după câteva zeci de minute si-tuația a fost remediată.
Åžeful Serviciului Poliției Rutiere, comisarul șef Viorel Gheorghe, preciza aseară că doar două drumuri sunt blocate în totalitate, adăugând însă că și pe alte porțiuni de drumuri au fost probleme. „Circulația este închisă pe DN 23 B Măicănești – Ciorăști și pe DN 2N, Bogza – Caiata – Dumbrăveni – Jitia. Pe toate drumurile din județ se circulă în condiții de iarnă. De asemenea, în cursul zilei de astăzi     (ieri – n.r) au fost contabilizate și patru tamponări”, a spus comisarul șef Gheorghe.

DN 2N și DN 2R, închise circulației

DN 2N Mărtinești-Dumbrăveni-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele au fost închise circulației. Ninsorile abundente și viscolul au închis cele două drumuri pe toate sectoarele. Astfel, la ora 15, stratul de zăpadă de pe carosabil avea o grosime de 20 de centimetri în zona de câmpie și peste 50 de centimetri în zona de munte. De asemenea, vântul care bătea cu putere a creat suluri de zăpadă și troieni pe mai multe sectoare de drum.
În localitatea Vintileasca, stratul de zăpadă avea ieri după amiază peste 50 de centimetri și continua să ningă abundent. „La Vintileasca nu se circulă sub nicio formă. Nu a venit nimeni de la drumuri să dea zăpada la o parte. Zăpada măsoară în mod normal în jur de jumătate de metru, însă în locurile unde a viscolit depășește lejer un metru. Am luat legătura cu cei de la ISU Râmnicu Sărat pentru a-i anunța de această situație. La acest moment ninge foarte tare și viscolește foarte puternic. Sperăm să nu avem niciun fel de urgență că nu știm cum vor ajunge mașinile aici”, a spus Ma-rian Georgescu, primarul comunei Vintileasca.
Situația era asemănătoare la Jitia, unde stratul de zăpadă era pe carosabil de 40 de centimetri, iar circulația blocată. „Stratul de zăpadă are peste  40 de centimetri și ninge în conti-nuare, iar circulația este blocată. Sperăm să nu fie probleme cu curentul electric deoarece zăpada e moale și se așează pe fire”, a spus Nicolae Noapteș, primarul comunei Jitia.

Ambulanță din Vrancea blocată la Afumați

O ambulanță ce aparține Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea a rămas blocată în nămeți la Afumați. Potrivit purtătorului de cuvânt al SAJ Vrancea, medicul Vitalie Bețișor, mașina a transportat un pacient la un spital din București, iar la întoarcere a rămas înzăpezită. Acesta se teme că dacă va continua să viscolească există riscul ca medicii să nu mai poată ajunge la intervenții. „Până acum (aseară – n.r ) nu am avut probleme, iar echipajele au ajuns la toate solicitările. Deocamdată suntem în ritm”, a spus medicul Vitalie Bețișor.

Tir ieșit din decor

La ieșirea din Focșani, către Odobești un tir a ieșit din decor. Mastodontul a derapat, iar șoferul nu l-a mai putut controla. De asemenea, ieri în jurul orei 14.00, pe DN 2 D, drumul care leagă Vrancea de Târgu Secuiesc, traficul rutier se desfășura cu mare dificultate. Zăpada de pe partea carosabilă depășea 10 centimetri și nici urmă de utilaje de la deszăpezire. Oamenii de la o stație peco din zonă ne-au spus că au văzut un singur utilaj în 12 ore. Asta în condițiile în care ningea abundent, iar vântul aducea pe partea carosabilă toată zăpada de pe câmp. Åžoferii abia mai puteau controla mașinile printre mormanele de zăpadă de pe partea carosabilă, iar dacă două mașini se intersectau, una dintre acestea trebuia să intre în zăpadă, cu riscul de a nu mai ieși.

Oprișan cere demiterea directorului SDN Vrancea, Lucica Chiper

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat demisia directorului SDN Vrancea, Lucica Chiper, pentru incompetență. Acesta a arătat că Lucica Chiper a ignorat avertizările meteo repetate și nu a luat nicio măsură de combatere a poleiului și a înzăpezirii pe drumurile naționale din județ, dând dovadă de „neprofesionalism și ignoranță”. „Solicit ministrului Transporturilor și Infrastructurii, precum și prefectului județului Vrancea ca, în regim de urgență, să o demită pe doamna Lucica Chiper pentru incompetență. Consider că o astfel de măsură este imperativ necesară, întrucât siguranța rutieră și viața vrâncenilor nu pot fi puse în pericol prin tolerarea, la nesfârșit, a unor persoane incapabile și iresponsabile”, arată președintele Consiliului Județean Vrancea, într-un comunicat de presă. Åžeful administrației județene a precizat că există localități pe raza cărora drumurile naționale sunt blocate, posibilitățile de aprovizionare cu alimente sau de transport la spitale a persoanelor dializate ori care suferă de afecțiuni grave fiind nule. „Mai mult decât atât, din cauza acestor blocaje ne aflăm în imposibilitatea de a acționa pe unele drumuri județene, întrucât accesul utilajelor nu se poate face decât de pe drumurile naționale. Este inadmisibil ca Lucica Chiper, directorul Secției Drumuri Naționale Vrancea, să decidă închiderea unor drumuri naționale lăsând în izolare zeci de localități sau să afirme, cu se-ninătate, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, că nu cunoaște ce s-a întâmplat cu utilajele ce ar fi trebuit să acționeze în zona Lepșa, pe drumul național 2D”, a mai spus președintele Marian Oprișan.

Situație mai bună pe drumurile județene

Situația era, ieri după amiază, mult mai bună pe drumurile județene, unde nu exista niciun sector de drum blocat, dar se circula în condiții de iarnă. Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Iulian Matache a declarat că dacă zăpada va continua să cadă iar viscolul se va înteți atunci există posibilitatea ca anumite drumuri județene să fie blocate. „Se circulă în condiții de iarnă, dar nu sunt probleme cu drumuri blocate. Dacă va ninge la fel de abundent, iar vântul va bate și mai tare există riscul ca și unele drumuri județene să fie blocate de nămeți și închise pentru intervenții”, a declarat Iulian Matache, directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea.

Mașină avariată de un copac

Un copac s-a rupt ieri dimineață sub greutatea zăpezii și a căzut peste o mașină. Incidentul s-a produs pe strada Cotești din Focșani. În urma sesizării, la fața locului a ajuns un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, cu o autospecială de capacitate medie și trei subofițeri. Pompierii militari au tăiat cu drujba copacul căzut peste mașină și apoi au strâns crengile căzute pe partea carosabilă astfel încât pe strada Cotești să se poată circula în continuare. Copacul a avariat mașina, înmatri-culată în județul Vrancea. Potrivit pompierilor, cupola și ușa din dreapta spate au fost înfundate.

Serviciu de permanență la primării

La toate primăriile din județ s-a instituit serviciul de permanență pe toată perioada avertizării meteorologice Cod Portocaliu. Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au hotărât ca serviciile care asigură intervenții operative, respectiv Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Secția de Drumuri Naționale, Consiliul Județean și serviciile de distribuție a energiei electrice, gazului și apei potabile să transmită din oră în oră monitorizarea evoluției fenomenelor meteorologice, pentru a putea interveni în caz de urgență.

Cod Portocaliu de ninsoare

Meteorologii au emis ieri dimineață o avertizare de Cod Portocaliu pentru județele din sudul țării printre care și Vrancea. Codul Portocaliu a intrat în vigoare ieri dimineață la ora 9.00 și este valabil până astăzi, la ora 18.00. Codul Portocaliu este valabil pentru 17 județe. De asemenea, pentru alte 14 județe Codul Galben emis marți de meteorologi pentru perioada miercuri dimineață, ora 2.00 și până aseară, la ora 18.00 a fost prelungit până în această seară, la ora 18.00.
Meteorologii spun că „în județele Ilfov ( inclusiv în municipiul București), Teleorman, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Constanța, Tulcea, Mehe-dinți, Dolj și Olt va fi viscol puternic. Vântul va depăși la rafală 80…90 kilometri pe oră, determinând diminuarea severă a vizibi-lității sub 50 metri și troienirea zăpezii. După intervalul menționat vremea va deveni geroasă mai ales noaptea și dimineața, în special în centrul, estul și sudul țării”, se arată pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?