Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Nemţii investesc în Modruzeni!


Încă două proiecte ale Filialei de Cruce Roșie Vrancea, derulate în parteneriat cu Consiliul Local Mărășești și finanțate cu peste 100 de mii de euro de Fundația Hilfsverein Nyphenburg e.V., sunt pe cale de a fi inaugurate, la finele acestei luni. Astfel, viața romilor din Modruzeni, Mărășești, va fi mai bună, ei beneficiind de încă un Complex Socio-Medical, precum și de un Club al copiilor. Potrivit celor declarate de Rodica Davidean, directorul instituției vrâncene de caritate, realizarea proiectelor „Complex Socio-Medical Mărășești 2” și Clubul copiilor din Modruzeni „De la A la Z pentru viață” a fost posibilă ca urmare „a colaborării excelente cu Autoritatea Publică Locală din Mărășești, pentru care îmi exprim tot respectul. Consiliul Local Mărășești a pus la dispoziție aproximativ 2.000 de metri pătrați de teren cu titlu gratuit, pe care s-a realizat construcția clădirii de 300 de metri pătrați, în care vor funcționa Complexul și Clubul, a monitorizat lucrările și a sprijinit organizarea de șantier”.
Clubul copiilor din Modruzeni „De la A la Z pentru viață” va funcționa într-un spațiu de 150 metri pătrați. Cele cinci ateliere, respectiv creativ, de gastronomie și management al vieții personale, atelierul foto și atelierul de sănătate și prim ajutor, au fost dotate și amenajate cu tot ce este necesar pentru ca activitățile copiilor să se poată desfășura în cele mai bune condiții. Clubul mai are și o cameră destinată personalului de specialitate, precum și anexe pentru logistică. „În cadrul fiecărui atelier vor fi formate, pe parcursul a patru luni, grupe de câte minim 10, maxim 15 copii și tineri de etnie romă cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani. Astfel,      într-un an se vor asigura câte trei cicluri pe atelier, deci în total 15 cicluri, în care vor fi cuprinși, în medie, 150 de be-neficiari. Cu toții vor fi pregătiți în domeniul dezvoltării abi-lităților lor de viață, iar la final, fiecare va primi câte un certificat de participare”, a detaliat Rodica Davidean.
În momentul începerii activităților în cadrul Clubului, Primăria Mărășești va asigura managementul acestora desemnând o persoană în acest sens. Totodată, va pune la dispoziție baza de date cu copiii și tinerii din Modruzeni, va răspunde de menținerea în bună stare a clubului, a locului de joacă amenajat în vecinătate, va suporta plata utilităților și va asigura eventualele lucrări de reparații și renovări. Toate acestea constituie clauze cuprinse în acordul propus de Filiala de Cruce Roșie Vrancea, care a fost înaintat Consiliului Local Mărășești spre analiză. Crucea Roșie va planifica pregătirea fiecărei activități teoretice și practice în cadrul fiecărui ate-lier, resursele umane revenind în responsabilitatea Primăriei Mărășești, și a dotat deja clubul cu mobilier, consumabile și toată logistica necesară.

Încă doi medici și un asistent 

Complexul Socio-Medical Mărășești 2 este similar cu primul Complex, construit tot printr-un proiect al Crucii Roșii Vrancea și finanțat de Fundația germană. Acesta va fi dat în folosință în maxim două săptămâni, iar persoanele de etnie romă din Modruzeni vor avea la dispo-ziție, în această locație, încă un cabinet medical, dotat cu aparatura necesară, ce va fi deservit de doi medici ce vor lua pe listele lor pe toți cei care nu sunt încă înscriși la vreun medic de familie.
De asemenea, complexul mai are 12 cabine de duș, câte șase pentru bărbați și femei, o spălătorie dotată cu câte trei mașini de spălat automate, uscătoare, calandru cu fier pentru călcat rufe, dar și o sală de așteptare și un mic depozit de medicamente. „Crucea Roșie a asigurat toată logistica necesară, aparatura medicală, televizor, mobilier, halate de baie, uscătoare de păr, papuci, detergenți pentru rufe, produse de igienă. De asemenea, pe lângă medici și asistentă, complexul va mai fi deservit și de o persoană angajată de noi ce provine din Mărășești, care urmează acum cursurile de surori de Cruce Roșie și care va fi infirmieră. Complexul își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor din Modruzeni prin facilitarea accesului la serviciile socio-medicale și de igienă”, a concluzionat Rodica Davidean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?