Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Tinctura de arnică


Principiile sale active, care stimulează imunitatea, sunt înrudite cu cele ale echinaceei, însă are câteva calități care o individualizează și care o fac un ajutor neprețuit pe perioada sezonului rece. În primul rând, arnica stimulează imunitatea nespecifică la nivelul gâtului și al căilor respiratorii superioare, protejându-le de infecții și fiind ideală pentru cei care sunt mai mereu răgușiți, au amigdalită cronică, faringită, sinuzită etc. 
Folosită extern, ea îmbunătățește circulația, încălzește extremitățile și creează o stare de confort fizic, fiind excelentă pentru persoanele sensibile la frig (frigul fiind unul dintre principalii dușmani ai imunității corpului). Nu în ultimul rând, ea este un ajutor prețios atunci când boala s-a instalat, întrucât elimină senzațiile de slăbiciune și amețeală, tonifică inima (care este solicitată mai ales în bolile cu febră puternică) și reglează, prin mecanisme încă nedescoperite, temperatura corpului. Marele Goethe adora această plantă, deoarece îi salvase viața atunci când o infecție respiratorie, cu febră foarte puternică, nu cedase la nici un alt remediu. 

Arnica se poate administra atât pe cale internă cât și externă.
Intern: se iau între 30-40 de picături de tinctura de trei ori pe zi, diluate în apă și pe stomacul gol, vreme de 30 de zile, pentru o cură care amplifică imunitatea. Atunci când boala s-a instalat, se pot lua 4, maxim 5 doze pe zi de către adulți. La copiii sub 7 ani această plantă nu va fi administrată decât sub stricta supraveghere medicală, cei peste această vârstă putând lua în jur de 5-10 picături de trei ori pe zi.

Extern: În tratamentul infecțiilor gâtului se face gargară cu arnică, compoziția fiind astfel: 1-2 lingurițe de tinctură la jumătate de pahar de apă, dar cu atenție, pentru a nu se înghiți preparatul. Persoanele care au circulația periferică deficitară, fiind foarte sensibile la frig, vor face înainte și după expunerea la frig fricționări energice ale membrelor și toracelui cu această tinctură, după care vor aplica o peliculă subțire dintr-un unguent natural (de musețel) pe locurile fricționate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?