Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Noua Lege a adopţiilor, aplicată din aprilie


Prevederile noii Legi a adopțiilor, ce a intrat în vigoare în luna decembrie a anului trecut, vor fi puse în aplicare începând cu luna aprilie a.c.. Potrivit celor declarate de Daniela Nicolaș, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Legea 233/2011 modifică și completează Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopțiilor printr-o serie de prevederi ce vizează interesul superior al copilului.
Printre noile secțiuni introduse de noul act normativ se numără și cea în care este reglementată potrivirea dintre copil și persoana/familia adoptatoare. Aceasta este, practic, o etapă premergătoare încredințării în vederea adopției prin care se identifică și se selectează cea mai potrivită persoană sau familie atestată ca fiind aptă să adopte, care să răspundă nevoilor copilului, și se stabilește compatibilitatea dintre copil și familia adoptatoare. „Potrivirea se realizează acordându-se prioritate rudelor copilului din cadrul familiei extinse și altor persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie pentru o perioadă de minimum 6 luni, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior”, precizează Legea 233/2011.
Procesul de potrivire include o componentă teoretică și una practică. Cea teoretică se inițiază de Oficiul pentru Adopții, pentru copiii aflați în evidența sa și care urmează să fie încredințați în vederea adopției. Acest lucru se realizează prin identificarea și selectarea din Registrul național pentru adopții a persoanelor/familiilor atestate care răspund în cea mai mare măsură nevoilor copiilor. Lista cu aceștia se transmite DGASPC-urilor de la domiciliul copiilor, compartimentul de adopții din structura acestora făcând selecția celei mai potrivite persoane/familii care urmează să parcurgă etapa potrivirii practice.
La finalul procedurii de potrivire, compartimentul de adopții și postadopții din cadrul direcției întocmește un raport de potrivire, precum și propunerea vizând sesizarea instanței judecătorești pentru încredințarea copilului în vederea adopției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?