Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

VIDEO ȘI GALERIE FOTO: Piaţa Unirii, kilometrul zero pentru demonstraţiile anti Băsescu


 

Din ce în ce mai mulți vrânceni se alătură protestului din Piața Unirii. Aseară, aproximativ 1.500 de oameni de toate vârstele au protestat, în Focșani. Manifestanții cer demisia președintelui Traian Băsescu, a Guvernului Boc și organizarea de alegeri anticipate. Vrâncenii au aprins mai multe lumânări pe care le-au așezat pe jos. Protestatarii au cântat imnul României și „Noi suntem români”. Nu a lipsit nici „Hora Unirii”, manifestanții formând mai multe hore de acest fel. Aceasta este a treia zi când au loc astfel de proteste la Focșani.

„Băsescu, te așteaptă Ceaușescu”, „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul Boc”, „Jos dictatorul”, „Alegeri anticipate, nu alegeri comasate”, „Să plece din țară”, sunt câteva dintre scandările protestatarilor vrânceni.
Manifestanții au purtat pancarte pe care se putea citi: „Moarte dictatorului Băsescu”, „Ieși afară javră ordinară”, „Demisia”, „Jos Guvernul Boc”, „Sănătate pentru toți, nu pentru hoți”, „În stradă, România!”, „Jos mafia” și „Jos dictatorul!”, „Vrem alegeri anticipate!”, „Medicii în țară, javrele afară!”, „Băse + Udrea + Boc + Roberta + Guvernul ați supt sângele ciumpalacilor” (cu referire la jignirile aduse protestatarilor, de pedeliști), „Ghici Ghicitoare! Cine pleacă de la Cotroceni? Răspuns: Găozarul șef”, „Băse și piticu să plece cu dricu”. 
Åži de această dată protestatarii au adus mai multe cruci pe care scria „Guvernul Băsescu” și o coroană pe care se aflau pozele președintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc și ministrului Dezvoltării, Elena Udrea. La manifestări au fost prezenți și membri și simpatizanți PSD și PNL. Printre protestatari au putut fi văzuți și parlamentarii social democrați Angel Tîlvăr și Ciprian Nica, deputatul liberal Nini Săpunaru.    
Marian Oprișan nu a fost văzut în mulțime, el participând la reuniunile USL de la București.

Protestatarii vor ca Băsescu să-și dea demisia

Cea mai mare dorință a manifestanților este în continuare ca Traian Băsescu    să-și dea demisia din funcția de șef al statului. Oamenii susțin că în prezent situația din România este mai rea decât pe vremea lui Ceaușescu. „Am 70 de ani și de când sunt eu nu a mai fost așa ceva. Åži pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Erau niște restricții, dar toată lumea avea casă și avea ce mânca. Acum mor tinerii de foame că nu au unde munci. Băsescu și cu guvernul lui au nenorocit poporul. Copiii mei au plecat din țară pentru că mureau de foame aici și nu puteam să-i ajut că am și eu o pensie de 350 lei pe lună. Nu-i pasă de popor și de amărâții ca noi. Suntem ultimii oameni în ochii lui Băsescu și ai lui Boc. Vrem  să plece ca să nu mai nenorocească poporul”, spune cu convingere Åžtefan Boghian. 

„Dacă Băsescu și cu Boc nu pleacă, noi murim de foame”

Totodată, protestatarii susțin că dacă actuala guvernare va mai rămâne la putere, ei vor muri de foame. „Dacă Băsescu și cu Boc nu pleacă, noi murim de foame. Nu mai avem spitale, că le-au desființat pedeliștii, iar medicilor le-au spus să plece din  țară. Nu mai avem profesori pentru copiii noștri, nu mai avem nimic. Dacă ar putea ne-ar lua și pielea. Nu au știut să facă altceva decât să pună taxe peste taxe în spatele oamenilor, asta în condițiile în care au tăiat salariile. Părinții mei sunt oameni în vârstă și îmi spun mereu că nici pe vremea comunismului nu era așa de greu. Tot ce a făcut Ceaușescu au distrus ei, adică Boc, Băsescu, Udrea și cine mai e. Oamenii aceștia nu au scrupule, sunt niște loaze”,   ne-a spus și Ioana Andrei.
Un alt focșănean, ieșit la pensie de câțiva ani, ne-a spus că îi vine să plângă atunci când vede ce se întâmplă în țară. „Că mor credeam, dar că am să trăiesc așa vremuri  nu credeam!”, spune pensionarul cu tristețe în suflet. „Voi veni aici până când o să plece și Băsescu și Boc. Să plece că s-au îmbogățit pe spatele nostru. Ne-au înfometat și umilit destul. Niciodată nu a fost mai greu ca acum. Suntem muritori de foame care trăim din împrumuturi, iar banii românilor sunt împărțiți între pedeliști”, a spus și Radu Avram.

„Demonstrațiile de azi au ca scop să scăpăm țara de tiranie”

Tanti Jeni, cum se recomandă singură o bătrână de 70 de ani, a venit în Piața Unirii pentru a protesta împotriva „hoților lui Băsescu” care i-au tăiat din pensie și care au îndrăznit să-i ceară să-și plătească serviciile medicale dacă vrea să mai beneficieze de ele. Deși se folosește de un baston, bătrâna este ageră și spune că va participa la toate mitingurile care vor avea loc în Focșani până când „clica lui Băsescu va cădea”. Deși nu este așa de convinsă că actuala putere va renunța ușor la funcții și privilegii, tanti Jeni spune cu convingere că toate aceste acțiuni de protest vor avea ecou și vor fi înscrise în cărțile de istorie. „Acțiunile de protest au fost singura soluție de la 1821 și 1848 încoace. Indiferent de rezultate, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu și alții ca ei au știut că soluția de a scăpa de tiranie erau demonstrațiile. Åži așa a fost. Acțiunile de protest au rămas în cărțile de istorie și la fel vor rămâne și demonstrațiile din zilele noastre care au ca scop să scăpăm țara de tiranie”, mai spune tanti Jeni. Bătrâna afirmă că va merge să protesteze și la București. „Am auzit aici în Piață că se pleacă la București. Mă duc și eu să demonstrez acolo, că trebuie să schimbăm ceva pentru voi tinerii”, spune cu multă convingere tanti Jeni.

Manifestanții au scandat, din nou, în fața sediului PDL

După aproximativ o oră de scandări, cei 1.500 de protestatari au plecat din Piața Unirii spre sediul PDL, formând o coloană de câteva sute de metri, blocând o bandă de circulație. Solidari cu manifestanții au fost și șoferii care treceau prin centrul orașului, aceștia claxonând sau chiar strigând „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul Boc” și „Moarte Dictatorului”. „Am ieșit în stradă din cauza condițiilor de viață la care ne supune actuala guvernare. Au tăiat salarii, indemnizații, pensii și o ducem foarte greu. Vreau să se schimbe Guvernul și în primul rând să-și dea demisia Băsescu. El este «capo di tutti capi». Nu am fost în Italia, dar știu că este o expresie folosită de mafioți. Mi se pare că i se potrivește această expresie. Au făcut numai nenorociri și împrumuturi, toate pe spatele nostru”, spune și Nicu Rusu.
Pe parcursul celor aproape trei ore de proteste, mulțimea a vorbit despre viața grea pe care sunt nevoiți să o trăiască românii din cauza regimului Băsescu. Împărțiți pe grupulețe, oamenii spuneau că toate  nenorocirile pe care trebuie să le suporte sunt cauzate de Băsescu, Boc și Udrea. În opinia lor, nimic și nimeni nu va mai putea face atâta rău cât au făcut cei de la guvernare. Nervoși peste măsură, oamenii spuneau că au ajuns la disperare și că ar fi în stare de orice, numai să nu le mai fie atât de greu. Vorbeau în șoaptă, asta ca să nu-i audă „băieții cu ochi albaștri”, împrăștiați prin mulțime.
Ieri, pentru prima dată în trei zile, jandarmii i-au percheziționat pe unii dintre cei care vroiau să ajungă în Piața Unirii.

Proteste autorizate pentru 30 de zile

Vrâncenii nu vor să se oprească aici. Ei vor să iasă în stradă în fiecare seară, timp de 30 de zile. Autorizația de organizare a mitingurilor de protest a fost obținută de Asociația pentru Mediu, Organizare Regională și Formare.  Seară de seară, mai puțin pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, ei vor să se adune în Piața Unirii și să mărșăluiască până la sediul PDL, între orele 17.00-22.00. Protestatarii și-au dat întâlnire, din nou, în această după amiază, de la  ora 17.00, în Piața Unirii pentru a continua acțiunile de protest antiguvername

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?