Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Expoziţie de măşti la Biblioteca Judeţeană


Sediul central al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din  Focșani va găzdui, mâine, cu începere de la orele 17.00, expoziția „Măștile – ritual, tradiție, concepție”. Evenimentul este organizat la inițiativa Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea și este parte componentă a proiectului cultural „Vrancea arhaică, Vrancea de poveste”, inițiat de Biblioteca Județeană, și urmărește desfășurarea de activități de cunoaștere și promovare a culturii și civilizației vrâncene.
Scopul acestui proiect este păstrarea legăturii permanente cu trecutul, cu tradițiile și obiceiurile populare care au reușit să depășească bariera timpului. Prin această expoziție, organizatorii speră să îi ajute pe vi-zitatori să pășească într-o lume a comorilor meșteșugite de mâini pricepute, prin care sunt păstrate și duse peste timp tradițiile. „Masca tradițională este simbolul prin care personaje din mitologia populară și din folclor sunt prezentate în această lume fantastică, ce se dezlănțuie cu tăria unui ritual la anumite perioade ale anului, în miezul iernii, de Crăciun și Anul Nou, în preajma solstițiului de vară, de Rusalii, sau cu prilejul unor evenimente memorabile din devenirea individului și a colectivității, cum ar fi nunta și moartea”, au precizat reprezentanții  Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea. Această expoziție este realizată integral de Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea și va fi prezentată de consultantul artistic Eugen Dănuț Stoianof.
Vernisajul expoziției va fi urmat de prezentarea documentarului „Repere Spirituale – măști Nereju”, realizat de Janine Vadislav și donat bibliotecii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?