Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO: Mihai Eminescu, comemorat de focşăneni


Poetul național Mihai Eminescu a fost sărbătorit ieri, când s-au împlinit 162 ani de la nașterea sa. În cadrul unei activități intitulate „La pas, printre statui”, reprezentanți ai autorităților locale, în frunte cu viceprimarul Bogdan Emilian Matișan, profesori, scriitori, dar și oameni simpli, care îndrăgesc creațiile scriitorului, au poposit în fața bustului poetului, amplasat în fața Teatrului Municipal din Focșani, pentru a depune o floare.
Personalitatea marelui poet național a fost evocată de cei prezenți la eveniment. Aceștia au subliniat încă o dată aportul uriaș pe care Mihai Eminescu l-a avut în dezvoltarea culturii. „Vorbim despre cultură națională, ne place să ne mândrim cu ce ne-au lăsat urmașii. Nu știu cât ne străduim noi să fim la nivelul înaintașilor noștri. M-aș bucura din tot sufletul, ca în anii care vin să ne întâlnim la 15 ianuarie și 15 iunie în acest loc, cu totul și cu totul întâmplător, fiecare din proprie inițiativă, să ne întâlnim să vorbim despre Eminescu, despre Pastia, despre tot ce s-a întâmplat frumos din punct de vedere cultural în orașul de pe Milcov”, a fost mesajul transmis de Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal din Focșani.
Bustul lui Eminescu, din Piața Teatrului, din Focșani, a fost inaugurat pe 22 iunie 1989. Cu acel prilej, actrița focșăneană Leopoldina Bălănuță recita una dintre poeziile care l-au făcut celebru pe poet.
Cei prezenți la bustul lui Eminescu au admirat, apoi, și pe cele ale altor oameni de cultură, amplasate în vecinătate. Potrivit reprezentanților Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, inițiatorii acestei activității, intitulată „La pas, printre statui”, și-a propus să le rea-mintească focșănenilor că maiorului Gheorghe Pastia dona, la 3 martie 1908, suma de trei sute mii lei, pentru construirea Teatrului. De asemenea, anul acesta se împlinesc 40 de ani de la ridicarea bustului domnitorului Al. Ioan Cuza, iar bustul lui Nicolae Filipescu, om politic, orator și publicist fruntaș al luptei pentru desăvârșirea statului național român unitar, a fost ridicat din dorința locuitorilor Orașului Unirii în anul 1928.
În această perioadă, secțiile Bibliotecii Județene își așteaptă vizitatorii cu expoziții de carte din opera marelui poet național Mihai Eminescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?