Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Suplimentele de vitamine în timpul sarcinii


În mod normal, fiecare viitoare mămică dorește să se asigure că  pruncul ei primește toate vitaminele de care are nevoie. Și, bineînțeles, aproape fiecare viitoare mămică se întreabă și ce suplimente de vitamine îi sunt necesare de-a lungul celor 40 de săptămâni. Cu toate că nu există o descriere completă despre ceea ce ar trebui să conțină multivitaminele pentru a intra în categoria de supliment prenatal de vitamine, doctorul vă va sfătui probabil să luați așa ceva în perioada în care încercați să rămâneți gravidă sau imediat ce ați rămas însărcinată.
Ca regulă generală însă, cele mai multe suplimente prenatale conțin o cantitate mai mare de acid folic, fier și calciu decât în multivitaminele obișnuite. Femeile gravide au nevoie de o cantitate mai mare din acești nutrienți decât femeile obișnuite, și în special de acid folic, care reduce riscurile fătului de deficiență ale sistemeului nervos ca spina bifida. Suplimentele prenatale de vitamine se pot cumpăra de la farmacie sau puteți cere doctorului să vă prescrie o rețetă pentru așa ceva. În funcție de caz (dacă așteptați gemeni sau aveți deja un copil care s-a născut cu deficiențe, etc.) este posibil să vi se prescrie suplimente prenatale cu cantități foarte mari din anumiți nutrienți.
 
„Oare și eu trebuie să iau suplimente de vitamine? De ce?”

Nu toți specialiștii au aceeași părere în privința generalizării suplimentului prenatal pentru toate femeile gravide. Unii specialiști, de exemplu, spun că un regim alimentar echilibrat poate furniza toate vitaminele de care o femeie are nevoie în timpul sarcinii. Dar, totuși cele mai multe opinii autorizate sunt în favoarea suplimentului de vitamine, atât în perioada dinaintea sarcinii cât și în timpul acesteia.
De ce? Este aproape imposibil să-i asigurați corpului dvs. în timpul perioadei de graviditate necesarul de nutrienți, doar pe baza alimentației normale. Corpul produce atât de mult sânge suplimentar, încât aveți nevoie zilnic de 30 – 60 mg de fier și până la 800 mcg de supliment de acid folic.
 
Ce fel de vitamine ar trebui să se găsească în suplimentul meu prenatal?

În afară de fier și acid folic, un adevărat supliment prenatal ar trebui să conțină vitamina C, vitamina D, vitamine din complexul B – tiamine, vitamina B-6, riboflavin, niacin și B-12 precum și calciu, potasiu, vitamina A, cupru, acid pantoteic, zinc și vitamina E. Vitaminele prenatale conțin în mod obișnuit și un laxativ ușor, deoarece cantități prea mari de fier pot să provoace constipație. 

Lipsa de vitamina B-12 poate produce avorturi spontane

Deși lipsa de vitamina B-12 este rar întâlnită, femeile care se află în această situație au deseori avorturi spontate și suferă de sterilitate, conform unui studiu publicat în Journal of Reproductive Medicine. Dar totuși, această problemă poate fi ușor corectată prin administrarea acestei vitmaine pe cale bucală, vitamina care ajută la menținerea sănătății sistemului nervos și a globulelor roșii.
Michael Bennett, directorul departamentului de hematologie al centrului medical Ha’Emek din Afula, Israel a studiat 14 femei care aveau lipsă de vitamina B-12 și suferiseră piederi de sarcină sau aveau probleme cu fertilitatea. Majoritatea acestora aveau deja cel puțin un copil, dar încercaseră să rămână gravide din nou după cel puțin 8 ani de la nașterea ultimului copil. Una dintre aceste femeie pierduse deja 7 sarcini, dar după începerea tratamentului cu vitamine a reușit să rămână imediat însărcinată și a născut 3 copii. Nouă dintre femei au rămas, de asemenea, însărcinate după începerea tratamnetului. Pentru celelalte patru femei, acestea au hotărât să nu mai încerce să rămână însărcinate fiindcă aveau peste 40 de ani.
Astfel, Bennett a tras concluzia că femeile care au lipsă de vitamina B-12 sunt supuse unui risc sporit de a suferi de tromboză, boală care poate duce la pierderea sarcinii și poate duce eventual la sterilitate și inhibarea ovulației sau a implantării. Suplimentele de vitamina B-12 ajută sângele să circule normal, îmbunătățind șansele femeilor de a rămâne însărcinate.
 
Ce puteți face în cazul lipsei de vitamina B-12? 

În genera,l aceasta este întâlnită foarte rar, dar riscul de așa ceva este mai crescut în cazul persoanelor vegetariene, pentru că cele mai importante surse de vitamina B-12 sunt carnea de vită, peștele (ca somon, ton etc.), cerealele, ouăle, laptele, brânza și iaurtul. Semne ale deficitului de vitamina B-12 sunt oboseala, amețeli, stare de slăbiciune, constipație, gaze, lipsa poftei de mâncare și pierderea în greutate.
Bennett sfătuiește toți doctorii să-și testeze pacientele pentru depistarea lipsei de vitamina B-12, mai ales pe cele care au fost diagnosticate cu infertilitate sau au avut pierderi de sarcină repetate. Problema este uneori mai complicată, căci o cantitate suficientă de acid folic poate masca de fapt o lipsă de vitamina B-12.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?