Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Vrânceanul Alin Moldoveanu, premiat la Gala Tirului românesc


Poligonul „Iosif Sârbu” din București a fost gazda etapei a III-a a Campionatului Național, ultimul concurs din 2011. Acesta s-a derulat pe trei categorii de vârstă: seniori, juniori I și juniori II, la probele de aer comprimat. La seniori, vrânceanul Alin Moldoveanu (Omega-Tehnoton Iași – Dinamo București) a câștigat la pușcă aer comprimat 60 focuri, în timp ce Alexandru Saucă (Politehnica Iași) și Vlad Săcăleanu (Politehnica Iași-Steaua București), au ocupat locurile 2 și 3, dar la pistol 60 focuri. La juniori s-a impus Andrei Rusu, tot de la Politehnica Iași.  Recent s-a desfășurat Gala Laureaților Tirului românesc pentru 2011, fiind premiați de către Federație cei mai buni 10 sportivi ai anului. Alin Moldoveanu și antrenorul său, Sorin Babii, s-au situat pe locul 2, ei aducând pentru România singurul loc-cotă la Jocurile Olimpice din 2012. Cel mai bun trăgător din istoria Vrancei, Alin Moldoveanu, vrea să facă din tirul sport un crez în viață.
Alin este singurul sportiv vrâncean care se antrenează și câte 12 ore pe zi, iar rezultatele se văd prin titlurile naționale și internaționale pe care le obține. El a ajuns să practice tirul la 14 ani, după gimnastică, handbal și karate, deși nu știa nimic despre el, în urma unei selecții făcute la școala unde învața. „La început eram mulți, dar pe parcurs am rămas singur. A fost o provocare pentru mine, am tras bine, am tot venit pînă s-a îngroșat gluma și am dorit să continui”, își amintește sportivul. El îi este recunoscător antrenorului Adrian Alaci, care i-a îndrumat pașii și i-a revelat tainele tirului. El consideră că pregătirea și experiența acumulate îl vor ajuta să-și atingă ținta. La început, ca orice copil, a avut modele pe care, cu timpul, a ajuns să le depășească valoric, trăgând mai bine. „Doresc să fiu asemenea unui suedez care, la 70 de ani, a reușit o clasificare între primii opt la o Cupă Mondială. Vreau să fac din sport un crez de viață”, ne-a declarat Alin Moldoveanu. Visul său este să continue legenda începută de Iosif Sîrbu, primul medaliat olimpic în proba de tir.

Trage gratis și pentru un club din Germania

Vrânceanul ajută în timpul liber și alte cluburi. Recent, sportivul a parti-cipat pentru clubul german Bayern Efferltrich la două etape de Campionat Națio-nal, Regiunea Sud, unde face pereche în echipă cu patru trăgători nemți. Alin a câștigat ambele runde în proba de pușcă aer comprimat, 60 focuri și, prin rezultatul său, clubul a făcut un pas mare spre barajul de promovare în Superliga Germaniei care va avea loc în luna martie a anului viitor. „Nu primesc bani pentru participări și rezultate. Nemții achită doar contravaloarea transportului. Pentru mine, competițiile reprezintă un bun prilej de antrenament, dar și verificare a echipamentului. Din păcate, la noi în țară, tirul nu este privit așa cum ar trebui. De exemplu, în Germania sunt 1.500.000 de trăgători legitimați și peste 10.000 de cluburi, iar la noi în țară sunt sub 1000 de sportivi și doar 10 cluburi de tir. Asta este comparația cea mai elocventă în ceea ce privește aprecierea tirului între cele două țări”, a completat Alin Moldoveanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?