Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Mirosurile corporale trădează personalitatea


Transpirația unei persoane poate dezvălui cu precizie gradul ei de anxietate, deschiderea spirituală și trăsăturile dominante ale personalității sale. Un studiu recent sugerează că se pot afla câteva lucruri despre cineva numai din felul în care miroase. Nu ne exprimăm doar prin aspect, ‘ne putem exprima și prin felul în care mirosim’, este de părere Agnieszka Sorokowska, doctorand la Universitatea din Wroclaw. Împreună cu câțiva colegi, a cerut unui număr de 30 de bărbați și 30 de femei să poarte un tricou de bumbac alb trei nopți la rând.
Participanții n-au avut voie să folosească parfum sau deodorant și nici mânca alimente mirositoare sau fuma pe perioada studiului. În afară de portul tricoului, cei 60 de voluntari au fost suspuși unui test de personalitate.
Tricourile purtate au fost mirosite de 100 de bărbați și 100 de femei care au povestit apoi ce au simțit. ‘Nasurile’ au fost invitate să ‘adulmece’ hainele și să dea cinci trăsături ce țin de personalitate. Chiar dacă aprecierile nu s-au potrivit în toate cazurile, participanții au vorbit apoi cu precizie despre caracterul unei persoane privind un clip video. Cele mai precise descrieri au aparținut sexului opus, ceea ce arată importanța mirosului atunci când se caută un partener.
Personalitatea unui om poate fi în legătură și cu o secreție hormonală dife-rită. Un caracter extravertit, nevroza și dominația sunt trăsături care se pot exprima fiziologic. Persoanele nevrozate pot transpira mai mult când sunt supuse unei presiuni puternice, ceea ce modifică glandele lor axiale și schimbă mirosul corporal. Persoanele cu înclinație spre dominare pot avea niveluri crescute de testosteron, lucru care le poate modifica transpirația.
Cercetătoarea poloneză adaugă că rezultatele trebuie confirmate de studii ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?