Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

În sprijinul oamenilor, de Ziua Internaţională a Voluntarilor


Ziua Internațională a Voluntarilor a fost marcată, ieri, de toți acei care au dorit să răspundă programului Fi-lialei de Cruce Roșie Vrancea, inițiat sub moto-ul „Fii Crucea Roșie! Fii voluntar!”, prin care s-a dorit marcarea anului 2011 ca Anul European al Voluntariatului. Astfel, membrii Clubului Seniorilor al instituției vrîncene de caritate au reușit să facă o colectă de fonduri. Ei au adunat 200 de lei, bani cu care au cumpărat alimente, fructe și sucuri. Astfel încărcați, au pornit ieri, de la primele ore ale dimineții, să colinde pe la centrele rezidențiale ale Crucii Roșii unde sunt adăpostiți vârstnici, cărora le-au făcut daruri. Totodată, ei au petrecut un timp împreună, împărtășindu-și bucuriile sau tristețile.
Tot ieri, voluntari ai Filialei împreună cu membrii executivului și deliberativului organizației au vizitat-o pe Valentina Stoica, fostă președintă a Subfilialei de Cruce Roșie Panciu și membră de Cruce Roșie începând cu 1998, care are probleme grave de sănătate și tocmai a fost externată din spital. „Împreună cu voluntarii, am făcut doamnei Stoica o vizită la domiciliu, dorind să-i aducem un moment de bucurie și să ne amintim despre vremurile frumoase petrecute în Crucea Roșie. Dânsa a fost alături de noi în permanență și, pentru că nu a putut veni la întâlnirea organizată special pentru voluntari, i-a înmânat și diploma de recunoștință în cadrul vizitei pe care voluntarii i-au făcut-o acasă”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
Un alt gest de voluntariat au făcut, ieri, elevi membri ai Clubului Copiilor „O șansă în plus pentru viață” din Homocea. Împreună cu alți colegi de-ai lor de la Åžcoala Costișa și însoțiți de reprezentanți ai autorității locale, au igienizat toată zona din preajma izvorului de la Costișa, izvor cunoscut și vi-zitat de multă lume pentru calitățile beneficie ale apei sale. „Copiii, coordonați de Neculai Ionescu, primarul din Homocea, dar și președintele interimar al Filialei de Cruce Roșie Vrancea au strâns toate gunoaiele din zonă, le-au selectat și depozitat în locuri special amenajate. De asemenea, a fost reparată băncuța de lângă izvor, iar copiii au vopsit-o”, a detaliat Rodica Davidean. De asemenea, medalionale reprezentând chipuri de sfinți de pe cele trei cruci ce marchează izvorul au fost repictate de copiii de la centrul de creație al Clubului din Homocea. 

Voluntarul, reper al speranței pentru cei în suferință

Să fii voluntar nu trebuie decât să fi Om. Să știi să și vezi, nu doar să privești. Să asculți, nu doar auzi. Să și faci, nu doar să vorbești… Să fii voluntar nu trebuie decât să vrei să fi Omul căruia îi pasă de cel de lângă el. Nu-ți trebuie, practic, altceva, decât să vrei să ajuți. Åži să fii conștient că munca ta, deseori istovitoare și întotdeauna neremunerată, aduce până într-un final bucurie în sufletele și în casele necăjiților, în viața bolnavilor și a celor condamnați de soartă, în inimile copiilor.
Se spune că ge-nerozitatea este hrana sufletului. Iar voluntar se numește acela care știe să se bucure atunci când dăruiește, nu doar când primește. „Anul 2011 a fost desemnat ca «An european al voluntariatului», iar acesta a culminat cu 5 decembrie 2011 «Ziua internațională a volunta-rilor». Mersul societăților de pe tot mapamondul are o evoluție sinuoasă cu urcușuri și coborâșuri, care afectează grupuri sociale, indiferent de naționalitate, religie, stare socială și apartenență politică. Calamitățile și dezastrele naturale, epidemiile, foametea, seceta, alunecările de teren, copiii lăsați singuri acasă sau în instituții ale statului, bătrânii neputincioși sunt pe prima pagină a ziarelor, aducând în ochii tuturor tristețe, izvorâtă din neputință. Din acest tablou terifiant se ridică, prin frumusețea gândurilor și a gesturilor, voluntarii, acele persoane care au un impuls interior de a veni în ajutorul semenilor cu vorba și fapta. Să fii voluntar este deja un renume și un reper al spe-ranței pentru cei aflați în suferință, că oricând, undeva va fi un Om generos care oferă o mână de ajutor, împiedicând căderea fizică, psihică și socială. Vă rugăm să ne permiteți să vă amintim că cei mai vechi voluntari au fost cei de la Crucea Roșie și că ei au dus tradiția de la 1876 până în prezent și avem convingerea că alți și alți voluntari o vor continua”, se precizează în mesajul trimis cotidianului nostru de conducerea Fi-lialei de Cruce Roșie Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?