Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Elevii, serviţi cu cafea şi capucino


În școlile din Vrancea există automate de la care elevii și profesorii își pot cumpăra cafea, capucino, ceai sau ciocolată caldă. Medicii nu le recomandă minorilor consumul băuturilor care conțin cafeină pentru că aceasta provoacă „tahicardie, înțepături în zona inimii, instalarea unei stări de agitație”. Deși directorii școlilor spun că elevii beau doar ceai, inspectorul șef le cere încetarea contractelor cu patronii automatelor.

Ceai, cafea, ciocolată caldă sau capucino, toate pot fi cumpărate de la automatele amplasate în școlile din Vrancea. Deși nu este interzis prin lege, consumul băuturilor care conțin cafeină nu este totuși recomandat minorilor de către medici. „Eu nu recomand consumul de cafea în niciun fel! Fie că un copil are 17 ani sau 11 ani, consumul de cafea este interzis. Åži nu doar cel de cafea, ci și cel de ness și capucino. Aceste băuturi pot da tahicardie, înțepături în zona inimii, instalarea unei stări de agitație. De la tonomatele respective ei pot bea câte un ceai sau o ciocolată caldă, nimic mai mult. După ce împlinesc 18 ani, pot bea ce doresc ei, pentru că sunt majori”, a declarat medicul pediatru George Munteanu, șeful Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Focșani.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că automatele de cafea pot fi amplasate în școli, dar numai în cancelaria profesorilor, nu pe holurile în care au acces elevii. „Atât timp cât automatele sunt puse în cancelaria profesorilor, nu sunt probleme, dar dacă ele sunt puse pe holurile pe care au acces elevii, este interzis. În lege se precizează că elevii au voie să bea apă plată, dar cu toate că nu se precizează nimic de cafea, aceasta nu ar trebui consumată sub vârsta de 18 ani. Noi am efectuat controale în această privință, dar nu am găsit automate de cafea în alte locuri decât acolo unde își petrec profesorii timpul. Totuși, profesorii ar trebui să fie mai vigilenți și să nu îi lase pe elevi să aibă acces la automatele de cafea”, ne-a declarat medicul Brândușa Seciu, șef  serviciu control în cadrul DSP Vrancea.

Bostan consideră cafeaua „un mic drog”

Åžeful Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea, profesorul Iordache Bostan, vrea ca automatele de cafea să fie amplasate doar în cancelariile profesorilor, nu în holurile unităților de învățământ sau în afara acestora, cum se întîmplă în prezent. „Aș recomanda directorilor ca atunci când încetează contractele pe care le-au făcut cu prestatorii de servicii, să nu mai prelungească aceste contracte pentru că nu este recomandat ca elevii noștri să consume cafea. Uneori, unii copii fac abuz de acest mic drog. Automatele ar trebui să existe numai în cancelaria școlii, nu la îndemâna elevilor, chiar și a celor de clasa a V-a. Este o problemă pe care o s-o supun dezbaterii în Consiliul de Administrație al ISJ. Problema este întâlnită la nivel național, nu doar la noi în Vrancea”, a spus Iordache Bostan, șeful Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea.
Profesorii se declară vigilenți și spun că eliminarea automatelor nu este necesară. Ei afirmă că, în cel mai rău caz, elevii beau capucino, în nici un caz cafea. „De regulă, de la automatul pe care îl avem pe holul școlii, lângă bibliotecă, elevii consumă ceai, ciocolată caldă, lapte sau capucino, iar cafea consumă profesorii. Fiecare unitate școlară poate configura automatul atunci când se termină, așa cum dorește, funcție de preferințe și astfel se poate renunța la cafea”, a declarat Bogdan Ciubotaru, directorul Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani.
Nici elevii nu vor să rămână fără capucino, ceai sau ciocolată, mai ales acum, în zilele friguroase și încețoșate. „Există în unitatea noastră un automat cu mai multe sortimente de băuturi printre care ceai, ciocolată caldă sau cafea. În general consum ceai de fructe cald sau ciocolată caldă, însă nu zilnic. Este util acest aparat de unde colegii mei își pot cumpăra ceea ce vor”, a declarat Cazmir Bereș, elev al Colegiului Tehnic „Gheorghe Balș” din Adjud.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?