Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Şefii din Silvicultură iau „şpăgi de zeci de mii de euro“


Scandalul dintre Ocolul Silvic Privat Fitionești și conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Focșani a luat o nouă turnură. După ce în urmă cu o săptămână, ITRSV a dat aviz favorabil pentru confecționarea ciocanelor de marcat, luni, Ministerul Mediului și Pădurilor a trimis o adresă în care arată că a fost suspendată autorizația de funcționare. Primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, acuză conducerea ITRSV că se află în spatele acestei comunicări, deoarece, susține el, odată cu preluarea pădurii de către OS Fitionești, șefii ITRSV ar pierde „șpăgile de zeci de mii de euro”.

Scandalul dintre Ocolul Silvic Privat (OSP) Fitionești și condu-cerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Focșani continuă. După ce în urmă cu o săptămână, ITRSV a dat aviz favo-rabil pentru confecționarea ciocanelor de marcat, luni, Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP) a trimis o adresă în care scrie că a fost suspendată autorizația de funcționare, pe motiv OS Fitionești nu ar face dovada că are în administrare peste 5.000 hectare de pădure.
Primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, acuză conducerea ITRSV Focșani că se află în spatele acestei comunicări. „În realitate, Ocolul are cu mult peste 5 mii de hectare de pădure, dar conducerea ITRSV refuză să ia act de acest lucru. Azi, (ieri-n.r.) șeful ocolului a mers în audiență la MMP și în funcție de rezultatul discuțiilor ne rezervăm dreptul de a da ministerul în judecată și vom cere despăgubiri și daune morale”, a precizat primarul Iordache Cazacu. Edilul șef din Fitionești a afirmat că cei din condu-cerea ITRSV Vrancea au interes ca OSP Fitionești să nu funcționeze. „Sunt sigur că toate demersurile de împiedicare a funcționării Ocolului Silvic Privat Fitionești sunt făcute de conducerea ITRSV Vrancea în frunte cu Alexandru Lefter. Aceștia nu au niciun interes ca Ocolul să funcționeze pentru a crea haos în păduri și pentru a avea loc tăieri ilegale de unde vin șpăgile de zeci de mii de euro”, a mai susținut primarul Cazacu.

Plîngere la DNA împotriva șefului ITRSV

Primarul din Fitionești a anunțat că îi va face plângere la DNA, șefului ITRSV Focșani. „Alexandru Lefter blochează funcționarea Ocolului Silvic Fitionești deoarece, din acel moment, ar pierde 10 mii de euro, șpagă pe care în prezent o primește de la firmele care exploatează ilegal masă lemnoasă din pădurile pro-prietarilor de păduri de la Fitionești, așa cum comentează oamenii”, a acuzat Iordache Cazacu.
Acesta a afirmat că Alexandru Lefter ar primi lunar „șpăgi de cel puțin 100 de mii de euro de la cei care exploatează masă lemnoasă din pădurile din județ”. „Acesta este motivul pentru care Lefter ține cu dinții să controleze tot ce mișcă în pădurile vrâncene. Åžpaga este singurul interes pe care șeful ITRSV îl are”, spune primarul din Fitionești.
Iordache Cazacu a mai acuzat angajații Ocolului Silvic Panciu că marcă în continuare cantități mari de lemn din pădurile proprietate privată, aflate în administrarea Ocolului Silvic Privat Fitionești. Cazacu afirmă că aceste tăieri ilegale au loc în condițiile în care amenajamentele silvice sunt expirate din decembrie 2010.

ITRSV vrea reluarea procedurii de autorizare

Ocolul Silvic Privat Fitionești este structurat pe două districte și șase cantoane, fiind  în-ființat legal cu sprijinul Asociației Proprietarilor de Păduri Vrâncene, și cu cel al proprietarilor din Căiuți, județul Bacău. OSP Fitionești are în administrare un fond forestier de aproape 8.000 de hectare.
Cu toate acestea, inspectorul șef adjunct al ITRSV, Gicu Å¢icoiu, spune că Ocolul Silvic Privat de la Fitionești nu poate funcționa până când nu face dovada că administrează minim cinci mii hectare de pădure. Acesta a declarat că pentru circa 2.300 hectare de pădure există contracte de administrare semnate cu Ocolul Silvic Panciu, deși proprietarii lor figurează la Asociația Proprietarilor de Păduri. Situația ar fi fost descoperită după ce s-a început predarea pădurilor către noul ocol privat. În această situație, a explicat adjunctul ITRSV, a fost solicitată intervenția Ministerului Mediului și Pădurilor. „De la minister a fost trimisă o notificare către Ocolul Silvic din Fitionești pentru a-și revizui suprafața, astfel încât să respecte condițiile legale. Săptămâna trecută, a fost trimis ordinul mi-nistrului prin care se retrage avizul de funcționare”, a afirmat Gicu Å¢icoiu.
El a precizat că autoritățile din Fitionești trebuie să reia toată procedura pentru autorizarea Ocolului Silvic. Astfel, trebuie fie ca proprietarii de pădure care au contracte cu Ocolul Silvic Panciu să renunțe la acestea, fie să fie încheiate contracte pentru suprafețe de pădure care să asigure minimul legal pentru funcționarea unui ocol silvic, adică cinci mii hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?