Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Ministerul Educaţiei vrea desfiinţarea sindicatelor


Ministerul Educației a pus gând rău activității sindicale. În octombrie, Ministerul a pus la dispoziția școlilor un nou program informatic de calculare a salariilor, denumit EDUSAL, care nu are rubrică de reținere a cotizațiilor către sindicat sau CAR.
Sindicaliștii consideră că acest este un pumn în gura sindicatelor, pe care Ministerul le-ar vrea desființate, pentru a putea călca legile în picioare mai ușor. Liderul Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, Emil Tudor, consideră că programul Ministerului de calculare a salariilor este o „tâmpenie”. „O tâmpenie de program. Åž-au gândit că oamenii vor fi dezorganizați și ne vor desființa sindicatele. Am luat o măsură de avarie și am avut înțelegere de la secretare să strângă cotizația. Să sperăm că lucrurile se vor îndrepta. Acest program încalcă și legeaa codului fiscal, dar și altele”, a atras atenția Emil Tudor.
Alocarea a 1% din salariul brut, cât reprezintă contribuția la sindicat, este opțională. Prin urmare, măsura Ministerului este abuzivă, cred liderii de sindicat, care mai atrag atenția că profesorii sunt singurii care au drept de decizie în această chestiune. „Salariaților din învățământul preuniversitar li s-a dat dreptul de a opta pentru anumite rețineri din salariu și sunt nevoiți să își pună pantofii de atletism și să alerge pe la ghișee. Este inadmisibil acest lucru pentru că se încalcă toate drepturile posibile. Este o atmosferă cumplită și nu se mai poate tolera”, a spus și Paulina Roșcan, liderul Federației Educației Naționale Vrancea.
Soluția la care s-a apelat, în mai multe unități de învățământ din Focșani, a fost aceea de cotizare direct la sindicat. De asemenea, în anumite școli se va merge pe ideea cotizației către secretariat, sumele urmând a fi direcționate apoi către sindicat.

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?