Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Investiţie în eolienele din Vrancea


Grupul clujean „Energobit” vrea să dezvolte în comuna vrânceană Garoafa unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Investiția este estimată la 200 milioane de euro. Până la începutul lunii ianuarie 2012, este supus dezbaterii publice proiectul planului urbanistic zonal „Parc eolian” din extravilanul comunei Garoafa. Al doilea parc eolian din punct de vedere al valorii investiției, va fi amenajat la Mărășești. În acest caz, raportul de mediu urmează a fi supus dezbaterii publice. Pe dealurile de lângă Adjud funcționează deja două turbine eoliene, ce aparțin omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Parcul eolian de la Garoafa va fi construit pe o suprafață de peste 200 hectare, iar valoarea investiției este estimată la circa 200 milioane de euro. Investiția este derulată de firma Garoafa Wind, societate divizată din compania Energobit. Aceasta a câștigat, în 2010, licitația organizată de Primăria Garoafa privind concesionarea a 226 hectare de teren, pe care va fi amplasat parcul eolian. Pe această suprafață vor fi amplasate aproximativ 40 de turbine eoliene. Primăria va câștiga, anual, peste 2,5 mi-liarde lei vechi, bani care vor fi investiți în infrastructura loca-lității. Acționarii noii societăți sunt Energobit Group, Åžtefan Gadola, Pal Peter și Ioan Socea. Ultimii trei sunt și fondatorii companiei Energobit Group, acționarul unic al Energobit. Încă de la divizare, cei de la Energobit au estimat o valoare uriașă pentru parcul de la Garoafa. Cifrele preliminare avansate de Energobit arătau că parcul eolian de la Garoafa este o investiție de peste 200 mi-lioane euro. „Realizarea acestor importante investiții se propune să se poată face și prin atragerea de noi acționari/investitori în cadrul societăților nou/create pentru fiecare din parcurile eoliene din Garoafa și Nălbant”, se arată în planul Energobit. Până la începutul lunii ianuarie 2012 este supus dezbaterii publice proiectul planului urbanistic zonal „Parc eolian” din extra-vilanul comunei Garoafa.

Parc eolian pe 400 de hectare și la Mărășești

Parcul eolian de la Garoafa nu este singurul proiect de investiție în energie regenerabilă din Vrancea. Un astfel de proiect va fi implementat și la Mărășești, unde parcul eolian va avea o suprafață de aproximativ 400 hectare. Acesta va fi amplasat în zona stației de epurare și va fi realizat de firma Mărășești Wind din Cluj. Acționar unic al firmei clujene este un offshore din Cipru, respectiv Mărășești Holding LDT, cu sediul social la Nicosia, Cipru. „Parcul Eolian” va fi construit prin amplasare pe terenul concesionat a unui număr de 28 turbine eoliene de câte 3MW, de tipul V112-3.0, astfel încât, în final puterea instalată va fi de 84 MW față de minimum 80 MW impusă prin contract. Po-ziția de amplasare a pilonilor este stabilită ca rezultat al studiului făcut pe calculator în funcție de direcția și intensitatea vântului. Firma clujeană va plăti o redevență de 100 mii euro/anual către Primăria Mărășești pentru cele peste 400 hectare de pășune concesionate pentru 49 de ani.
Parcul eolian de la Mărășești va avea o durată de funcționare de maxim 73,5 ani, adică durata concesiuni și, conform contractului, cel mult jumătate din perioada inițială. Datele referitoare la echipamentul care urmează să fie utilizat și, practic, la tot ce se va construi în acest parc eolian sunt trecute în raportul de mediu care este supus dezbaterii publice. Potrivit raportului, este estimată obținerea a peste 430 mii MVh anual.

Două turbine eoliene funcționează la Adjud

În zona de nord a județului, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, proprietarul companiei Spedition UMB, intenționează să instaleze două sute de turbine eoliene pe dealurile din zona localităților Tănăsoaia și Corbița. Umbrărescu a încheiat deja contracte cu autoritățile locale din cele două comune pentru concesionarea unor suprafețe de terenuri. Firma care construiește parcurile eoliene din Vrancea este Energycum W SRL, la care acționari sunt soții Mirela și Dorinel Umbrărescu.
Societatea Energycum W SRL, din Adjud, a reușit să obțină avizele necesare pentru amplasarea turbinelor, dar și licența de producător de energie eoliană. Societatea are ca obiect de activitate principal „producția și distribuția energiei electrice”. În acest moment, pe dealurile din zona municipiului Adjud au fost instalate deja două turbine, care au fost racordate la sistemul energetic național. Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a confirmat că intenționează să investească în realizarea unui adevărat parc de eoliene care ar urma să producă energie verde, perioada în care vor fi realizate aceste mori de vînt fiind de 10 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?