Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Peste jumătate dintre români au probleme cu banii


Peste jumătate dintre români afirmă că reușesc cu greu să își acopere cheltuielile obișnuite, iar aproape un sfert spun că au datorii, potrivit unui studiu rea-lizat de GfK România, care precizează că aceste informații sunt aproape identice cu cele colectate în octombrie 2010.
„După o vară în care încrederea românilor dădea semne de revenire, primele luni de toamnă au adus scăderea indicelui de încredere a populației măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK. Nivelul acestui indice în luna octombrie este în linie totuși cu media ultimului an. Dacă în octombrie 2010 aproape trei sferturi dintre români consi-derau că situația financiară a familiei lor este mai rea decât cu 12 luni în urmă, în octombrie anul acesta sunt vi-zibile îmbunătățirile – numai 6 din 10 dintre cei chestionați manifestă același sentiment negativ”, se arată într-un comunicat al companiei de cercetare de piață.

Mai mult de jumătate dintre români (56%) spun că reușesc cu greu să își acopere cheltuielile obișnuite, în vreme ce aproape un sfert spun că sunt datori (24%). Situația la acest capitol arată aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variațiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative, potrivit sursei citate.
În privința perspectivelor financiare, puțin peste 40% dintre români spun că se așteaptă la o înrăutățire, față de primele luni de toamnă ale anului trecut, când pesimismul românilor era mai accentuat, peste jumătate declarând la acel moment că văd o înăsprire a acestei situații în următorul an.

Dintre cei chestionați, 13% speră ca situația lor să se îmbunătățească în următorul an și aproape 40% se așteaptă să rămână la fel. Totodată, 77% afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranțele pentru următorul an sunt ceva mai mari – 9% dintre ei declară că aceasta se va îmbunătăți.
Încrederea în stabilitatea locului de muncă se situează la un nivel foarte scăzut față de lunile trecute ale anului. Astfel, 77% dintre români se așteaptă ca șomajul să crească și numai 3% estimează o scădere în următorul an.

În ceea ce privește inflația, atât cea trecută, cât și cea viitoare, declarațiile rămân pe-simiste, potrivit GfK. Peste trei sferturi dintre români estimează o creștere a prețurilor în 2012, în număr aproximativ egal (74%) cu al celor care au re-simțit în ultimul an o creștere a inflației pentru majoritatea produselor. La polul opus, procentul optimiștilor continuă să fie unul mic, mai puțin de un român din zece sperând la o scădere a prețurilor în următoarea perioadă.

„În prezent, românii nu arată deschidere către economisire și mari investiții. Doar 15% spun că vor pune bani deoparte în următorul an. Intențiile de achiziție a unui automobil sau a unei locuințe scad și ele de la un trimestru la altul: 9% dintre respondenți, respectiv 3%, spun că vor face o atfel de achiziție în următorul an. Un procent ceva mai ridicat (15%) intenționează totuși să investească în îmbunătățirea locuinței: cumpărarea unei centrale pentru încălzire sau a unor obiecte sanitare”, se mai arată în comunicat.

Informațiile provin dintr-un studiu cofinanțat de Comisia Europeană și realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populația României în vârstă de 15 ani și peste, eșantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.
Compania de cercetare de piață, fondată în 1992, este parte integrantă a grupului GfK. Compania GfK a fost înființată în 1934, în Germania, iar în prezent grupul are peste 150 de sucursale în 100 de țări de pe cinci continente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?