Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Pădurarii din Panciu, acuzaţi că taie ilegal în pădurile din Fitioneşti


Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, acuză angajații Ocolului Silvic Panciu că marcă, în continuare, cantități mari de lemn din pădurile proprietate privată, aflate în administrarea Ocolului Silvic Privat Fitionești. Cazacu spune că aceste tăieri ilegale au loc în condițiile în care amenajamentele silvice sunt expirate din  decembrie 2010. „La solicitarea cetățenilor de a le marca lemne de foc, brigadierii silvici nu respectă Codul Silvic și nu le aduc la cunoștință proprietarilor că Ocolul Silvic Panciu nu poate marca decât 5 metri cubi la hectar, dar dacă există amenajament silvic. În prezent, singura structură silvică care poate marca conform amenajamentului silvic valabil, este Ocolul Silvic Fitionești”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.
Acesta a precizat că, duminică, va organiza o adunare populară la care va aduce la cunoștința proprietarilor de păduri modul de funcționare al Ocolului și programul de marcare. Cazacu a menționat că deja au fost confecționate ciocanele de marcat ale OS Fitionești. „În urma discuților purtate cu șefii ITRSV Vrancea, începând de luni, urmează ca în teren să vină câteva echipe pentru a preda întreaga suprafață pe care o va deține Ocolul Silvic Fitionești. Suprafața va fi predată printr-un control de fond, iar acolo unde vor fi nereguli și vor fi constatate tăieri ilegale, cioatele vor fi ștanțate cu ciocanul de inspecție al ITRSV, iar ulterior va trebui să aflăm cine se face vinovat de acele nereguli”, a afirmat primarul Iordache Cazacu. Împreună cu membrii din conducerea Ocolului Silvic Fitionești a fost pus la punct un plan de eliminare a furturilor de lemn. „Pentru a evita furturile, orice agent economic va prezenta pădurarilor sau șefilor de district avizul de însoțire a masei lemnoase, aviz pe care va fi trecută data și ora plecării din pădure. În acest fel, nu se va mai putea scoate cu un singur document zeci de mașini încărcate cu material lemnos”, a mai spus Iordache Cazacu. 
Vă reamintim că șefului ITRSV, Alexandru Lefter, a semnat, la sfârșitul lunii trecute, avizul pentru confecționarea ciocanelor de marcat pentru ocolul Silvic Privat Fitionești. Avizul a fost semnat după ce, primarul Iordache Cazacu l-a acuzat pe Lefter că ar primi șpagă lunar de 100 de mii de euro, din care 10 mii de euro ar proveni numai de la firmele care exploatează ilegal masă lemnoasă în pădurile din zona Fitioneștiului. „Alexandru Lefter ia șpăgi, lunar, de cel puțin 100 de mii de euro de la cei care exploatează masă lemnoasă din pădurile din județ. Acesta este motivul pentru care Lefter ține cu dinții ca să controleze tot ce mișcă în pădurile vrâncene”, a afirma la acea dată primarul din Fitionești, Iordache Cazacu.
Ocolul Silvic Privat Fitionești este structurat pe două districte și șase cantoane și este înființat legal cu sprijinul Asociației Proprietarilor de Păduri Vrâncene, dar și cu cel al proprietarilor din Căiuți, județul Bacău, având în administrare un fond forestier de aproape 8.000 de hectare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?