Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Monument în memoria celui care a încercat să-l ucidă pe Hitler, inaugurat la Berlin


Un monument în memoria lui Georg Elser, cel care, la 8 noiembrie 1939, încercase să-l ucidă pe Adolf Hitler în berăria Buergerbraeukeller din Muenchen, a fost inaugurat în mod festiv la Berlin, chiar de ziua atentatului eșuat. Sculptura cu o înălțime de 17 metri repre-zintă profilul schițat ar lui Georg Elser. În timpul nopții, profilul va fi iluminat. La picioarele monumentului se află o lespede cu un citat din Elser. Monumentul a costat primăria Berlinului circa 200.000 de dolari.
Monumentul a fost înălțat în centrul orașului, pe Wilhelmstrasse, nu departe de locul unde se aflau odată clădirile administrative ale celui de-Al Treilea Reich. La câteva sute de metri distanță se află și ruinele acoperite ale buncărului lui Hitler.
Sculptura a fost realizată după proiectului lui Ulrich Klages, iar inițiatorul proiectului a fost scriitorul Rolf Hochhuth. Potrivit lui Hochhuth, multă vreme Elser nu a ocupat locul co-respunzător în memoria istorică a germanilor. În ceea ce privește aspectul etic al înălțării unui monument în memoria unui om care plănuia să ucidă pe cineva, scriitorul a spus: ‘Atunci când mijloacele legale nu funcționează, singuratici pot face apel la terorism’.
Georg Elser a încercat să-l ucidă pe Hitler plasând o bombă în berăria Buergerbraeukeller, loc unde se reuneau de obicei membrii Partidului Muncitoresc German Național-Socialist. Explozia, însă, s-a produs la doar  câteva minute după ce Hitler a părăsit încăperea. Drept rezultat, șapte oameni au murit și alți 60 au fost răniți. Elser a fost plasat în arest, iar la 9 aprilie 1945 a fost ucis în lagărul de concentrare Dachau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?