Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Băsescu este ca Stalin, trebuie demis


Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, că atacurile din ultima vreme ale lui Traian Băsescu la adresa Justiției sunt inacceptabile, precizând că acestea sunt un temei pentru începerea procedurilor de suspendare din funcție a președintelui. „Ceea ce președintele Traian Băsescu a făcut  în fața judecătorilor este probabil  (…) cel mai grav, cel mai important abuz, cea mai semnificativă încălcare a normelor fundamentale ale statului de drept și ale regimului democra-tic din România. Lăsând la o parte, trecând cu brutalitate peste orice spirit și peste litera Constituției, președintele s-a erijat, așa cum s-a autocalificat, într-un diriginte care impune puterii judecătorești ce trebuie să facă, cum trebuie să facă și când trebuie să facă. Din punct de vedere politic, eu vreau să spun foarte clar că ceea ce a făcut președintele Traian Băsescu este complet inacceptabil într-un stat de drept, că este un motiv, un temei de declanșare a procedurii de suspendare și ulterior demitere a președintelui și că PNL, în numele căruia vorbesc, va fi parte a inițierii acestei proceduri imediat ce ea va avea șansa politică să fie transpusă în realitate”, a declarat președintele PNL, Crin Antonescu, în cadrul unei conferințe de presă. Întrebat când crede că această procedură se va demara, liberalul a precizat că „cel târziu după alegerile parlamentare, când România va avea un Parlament legitim”.

La rândul lui, liberalul Ciprian Dobre l-a comparat pe Traian Bă-sescu cu Stalin, care a desființat tribunalele clasice pentru a le înființa pe așa-numite „tribunele ale poporului”. În acest sens, Dobre a spus că Băsescu încalcă articolul 16 din Constituție, care subliniază că nimeni nu este mai presus de lege.

Åži președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Târgoviște, că declarațiile președintelui Traian Băsescu la întâlnirea cu magistrații ar constitui un motiv de suspendare din funcție a șefului statului.
‘’Declarațiile lui Băsescu nici măcar Ceaușescu nu le-a făcut. Dacă o justiție trebuie să judece cum spune președintele țării, eu nu cred că noi putem avea altă poziție decât că trebuie să îl schimbăm pe președinte. La ce a făcut Băsescu, ieri, când s-a răstit la judecători și le-a zis cum să judece și să nu îndrăznească să mai judece și le-a spus judecătorilor să stabilească ei sursa bugetară? Păi, asta e treaba judecătorilor? Să stabilească sursa bugetară? Categoric declarațiile acestea sunt motiv de suspendare. Cum adică nu poți să dai o hotărâre judecătorească dacă nu spui de unde dă debitorul banii? (…) O asemenea gândire poate fi caracte-ristică pentru Gaddafi’’, a mai spus Victor Ponta.

Întrebat dacă opoziția va iniția o procedură de suspendare a preșe-dintelui, Ponta a precizat că o va face atunci când proiectul va avea șanse de reușită. „Ideea nu este să inițiem. Ideea este să și reușim. Imediat ce o să avem un vot în plus nu o să ezit nicio secundă. Nici eu, și nici domnul Antonescu”, a adăugat liderul PSD.

Președintele Traian Băsescu a adus joi o serie de critici judecătorilor, atenționându-i că nu este normal să decidă repuneri în funcție atunci când înalți responsabili sunt demiși pentru incompetență, spunând că „mâine-poimâine” hotărâri în instanță vor spune „pe cine punem la SRI sau cine e preșe-dintele României”. „Oameni buni, nu puteți fi de toate: și Legislativ, și Executiv, și Justiție. Atenție și cu pusul de directori generali, de inspectori șefi de poliție. Ne așteptăm în curând ca magistrații să ne spună în curând pe cine punem și la SRI și, poate mâine-poimâine veți stabili prin hotărâri judecătorești cine e președintele României. Deci atenție la echilibrul puterilor în stat!”, a subliniat Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?