Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Curtea Constituţională va judeca miercuri sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii câinilor comunitari


Curtea Constituțională va judeca, miercuri, sesizarea privind neconstituționalitatea Legii referitoare la câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autoritățile locale vor consulta populația. Regizori, compozitori, critici de film, ziariști, pictori, sportivi, artiști plastici, fotografi, medici și societatea civilă au cerut neadoptarea acestei legi. Organizațiile de protecție a animalelor au anunțat că au depus la Curtea Constituțională și la Președinție semnăturile strânse împotriva eutanasierii câinilor comunitari, iar miercuri vor organiza un miting de protest la Palatul Parlamentului, unde este sediul CC.
Sesizarea privind neconstituționalitatea Legii pentru modificarea și completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost făcută în 25 noiembrie, de către 70 de deputați PSD și 54 de deputați PNL. Potrivit sesizării, prevederile Legii de modificare și completare a OUG 155/2001 încalcă articolul 61 alineatul 2 din Constituție, întrucât forma în care a fost adoptată în 22 noiembrie de Camera Deputaților diferă fundamental de proiectul aprobat la Senat.
Totodată, legea încalcă articolul 115 alineatul 4 din Constituție, întrucât aceasta este o propunere de completare și de modificare a unei OUG și nu are la bază o lege specială de abilitare, astfel că nu este un caz excepțional care ar impune intervenția Guvernului în adoptarea unei măsuri urgente. „Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situație excepțională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată și rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente și alocarea unor resurse adecvate”, se arată în sesizarea de-putaților PSD și PNL trimisă Curții Constituționale.
În opinia deputaților PSD și PNL, legea încalcă și articolul 148 alineatul 2, raportat la articolul 11 alineatul 1 din Constituție. Problema eutanasierii și a condițiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii, consideră semnatarii sesizării. „Eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaționale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluția eutanasierii, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deși ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiții limitate și stricte, cu caracter excepțional”, potrivit sesizării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?