Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

ENET reintră în funcțiune


Focșănenii vor renunța peste câteva zile la lighean și la dușurile reci. De săptămâna viitoare, apa caldă nu va mai fi un vis, ci o realitate. Conducerea ENET a închis robinetul la apă caldă în luna iulie, iar acum, după trei luni, poate relua furnizarea.

Consiliul Local se va întruni marți într-o ședință extraordinară, în care va fi tranșată situația societății de încălzire a orașului. Pe ordinea de zi se află și proiectul de hotărâre privind aprobarea majorării capitalului social al  SC ENET SA Focșani. Potrivit primarului Decebal Bacinschi, so-cietatea va fi sprijinită cu aproximativ 1,1 milioane de lei pentru ca furnizarea apei calde către populație să fie reluată.
Valter Popescu, directorul ENET, spune că, dacă va fi aprobată recapitalizarea so-cietății, se va relua furnizarea de gaze naturale. „Sperăm ca săptămâna viitoare să deblocăm această situație. Dacă această majorare va fi aprobată de consilierii locali, vom relua furnizarea de gaze și astfel vom putea furniza apă caldă către focșăneni”, ne-a declarat Valter Popescu.
Chiar dacă pe moment problema apei calde va fi rezolvată, viitorul nu sună chiar bine pentru cei 19.000 de abonați la sistemul centra-lizat de încălzire. Directorul ENET atenționează că în cazul în care plata facturilor va întârzia, nu este exclus să rămână în frig în toiul iernii. „Odată cu desființarea subvențiilor, care ne aduceau niște lichidități substanțiale și puteam plăti combustibilul, chiar cu întârzieri, este posibil să rămânem în toiul iernii fără gaz. Acum suntem dependenți de încasările de la cetățeni, iar dacă ei nu înțeleg să plătească la timp, vom avea probleme cu furnizorul de gaz”, ne-a mai spus Popescu. Potrivit compartimentului de încasări al ENET, sumele strânse în această perioadă se ridică la 30 de mii de lei pe zi, sume mici pentru nevoile societății. În prezent, cele mai mari datornice sunt asociațiile de proprietari, care au de achitat 3,8 milioane de lei. Popescu atenționează că, în cazul acestora, reluarea furnizării apei calde va întârzia. „Vom stabili niște liste. Asociațiile de proprietari care au datorii foarte mari nu vor primi apă caldă și agent termic. Apelul meu către aceste asociații este să vină cu banii în câteva zile. Măcar jumătate din datorii să-și plătească”, cere directorul ENET.
Teoretic, astăzi, lucrările la mutarea ultimei magistrale din zona fostei fabrici de mobilă vor fi terminate, astfel că se vor putea umple și rețelele din zona Gară, Independenței și Centru. Potrivit ENET, pentru jumătate din oraș, respectiv zonele Sud, Bucegi și Spital, rețelele au fost deja umplute. „După ce vor termina lucrările la mutarea magistralei, în două, trei zile putem furniza apă caldă”, a precizat Popescu.

Prețul la căldură, stabilit marți

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de marți se mai găsesc alte cinci proiecte. Primul vizează aprobarea rectificării Bugetului General al Municipiului Focșani. Tot marți va fi aprobat și prețul local de facturare a energiei termice furnizată populației prin sistem centralizat, dar și ajutoarele lunare pentru încălzirea locuinței cu energie termică, în completarea celor acordate de la bugetul de stat. Totodată, aleșii locali vor hotărî dacă Primăria va susține sau nu Simpozionul de sculptură pe tema Unirii, organizat de Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea, care se va desfășura în perioada octombrie – noiembrie 2011. Prin acest proiect, Focșaniul ar putea să aibă trei sculpturi de mari dimensiuni în principalele sensuri giratorii din oraș, respectiv Centru, Gară și Teatru.
Ultimul proiect pe ordinea de zi privește deplasarea viceprimarului Bogdan Matișan în Armenia, într-o vizită de lucru organizată de Ambasada Republicii în perioada 24-28 octombrie.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?