Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Condimente savuroase de toamnă


Condimentele sunt conservate și întrebuințate, cu câteva excepții, de-a lungul întregului an. În ciuda acestui fapt, unele pot fi atribuite și unui singur sezon. De la banalele produse de patiserie până la specialitățile culinare cu complexitate superioară, în această perioadă toate au șansa să beneficieze de savoarea condimentelor cu iz tomnatic.
 
 Scorțișoara
De-a lungul veacurilor, scorțișoara a însoțit cu precădere mâncărurile dulci. Chiar și astăzi bucătăria occidentală o folosește mai ales pentru aromatizarea produselor de patiserie. În    Orient însă, condimentul își găsește loc printre cele care îmbogățesc gustul preparatelor culinare. Scorțișoara este un condiment de toamnă, însoțind tocănițele picante.
 
 Cuișoarele
Cuișoarele nu sunt altceva decât muguri floriferi ai unui arbore exotic înrudit cu eucaliptul. Disponibile de ceva vreme inclusiv pe piața românească, sub diferite forme, acestea adaugă profunzime și gust produselor alimentare cu ajutorul aromei picante.  
   Ghimbirul
Multe persoane cred despre ghimbir că este o rădăcină, însă acesta este în rea-litate un rizom. Condimentul este frecvent întrebuințat în rețele de toamnă, combinat cu: avocado, șuncă, carne de porc, morcovi, varză și chiar piersici. Ghimbirul este poate cel mai versatil condiment, fiind folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe și feluri principale, până la deșerturi și băuturi.
 
 Nucșoara
Are are aspectul unei nuci, de unde și numele de nucșoară, doar că este de dimensiuni ceva mai reduse. Este o soră a scorțișoarei, aceste două condimente fiind adesea folosite împreună în mâncăruri mediteraneene și prăjituri. În regiunile cu climat temperat, toamna nucșoara însoțește de regulă: morcovul, brânza, ciupercile, păstârnacul, spanacul, cartofii duci și chiar ciocolata.
 
  Ienibaharul
Gustul iute și aromat al boabelor de ienibahar este o combinație între cuișoare, nucșoară și scorțișoară. În zona Caraibelor, de unde a fost adusă planta de însuși Cristofor Columb, a devenit un condiment tradițional, precum și în bucătăria palestiniană. Boabele se folosesc pentru aromatizarea preparatelor din pește și la marinarea cărnii de porc sau de oaie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?