Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Problemele cu gazonul au apărut ulterior


Patronul firmei Gama Verde, care a montat gazonul pe Arena Națională, Adrian Oprișan, spune că partida România-Argentina s-ar fi jucat în condiții perfecte, dar că problemele la gazon au apărut ulterior, când efectul de seră provocat de temperaturile mari „a blocat tot sistemul radicular”. „Suprafața de joc a fost pregătită în mod expres pentru partida România-Argentina (programată pentru 10 august – n.r.). Dacă s-ar fi jucat această partidă, ea s-ar fi desfășurat în condiții optime pentru simplul motiv că rulourile cu gazon erau montate de circa zece zile. Pentru că gazonul avea atunci trei centimetri, se preta perfect și a fost ales special pentru a putea juca o partidă după zece zile de la montarea rulorilor. Astfel de rulouri se montează pe toate stadioanele mari din lume”, a declarat Adrian Oprișan, fratele președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. El a afirmat că pro-blemele au apărut ulterior, din cauza temperaturii exterioare, a celei din interiorul arenei, dar și din cauza lipsei unui sistem de recirculare a aerului la nivelul gazonului. „Ulterior, temperaturile ridicate, cuprinse între 29-34 grade Celsius, au dus la încetinirea și chiar stoparea sistemului radicular. Trebuie explicat faptul că la temperaturile exterioare se adaugă temperatura din interiorul arenei, temperaturile de la nivelul solului care erau și mai ridicate comparativ cu temperaturile exterioare. Plus lipsa de recirculare a aerului de la nivelul suprafeței de joc. Toate aceste elemente au dus la crearea unui efect de seră care a blocat tot sistemul radicular (rădăcini – n.r.) și chiar la întoarcerea acestora către suprafață pentru a putea prelua oxigenul și să facă schimbul de gaze între sol și atmosferă. Din aceste consi-derente au apărut aceste deteriorări la suprafața gazonului și s-a ajuns la lipsa de stabilitate sau ancorare a acestuia în stratul suport”, a explicat     Adrian Oprișan.
Acesta a precizat că toate operațiunile s-au desfășurat conform caietului de sarcini. „Ope-rațiunile s-au desfășurat conform caietului de sarcini și au fost îndeplinite toate condițiile de calitate la montarea gazonului. Totodată, întreținerea post execuție a fost realizată în baza unui grafic specific suprafeței de joc”, a mai spus Adrian Oprișan, a cărui societate a montat gazonul în baza unui contract de subantreprenoriat cu firma constructoare a Arenei Naționale, Max Bogl.

„Deteriorările ar fi apărut oricum într-un timp foarte scurt”

Patronul societății Gama Verde a mai explicat că după data în care ar fi trebuit să aibă loc meciul România-Argentina, într-un timp foarte scurt, a fost programată partida cu Franța și nu s-au mai putut realiza operațiunile mecanice care au fost programate ime-diat după partida cu Argentina, necesare pentru ancorarea gazonului în stratul de suport. „S-a organizat un calendar competițional pe acest stadion fără a se ține cont de timpii necesari de refacere și regenerare a gazonului, de timpii necesari de ancorare în stratul suport. În aceste condiții, deteriorările ar fi apărut oricum într-un timp foarte scurt”, a conchis Adrian Oprișan.
Gazonul Arenei Naționale a cedat, marți seară, după jumătate de oră de joc din meciul România – Franța, din preliminariile Campionatului European din 2012. Numeroase bucăți de gazon s-au desprins pe toată suprafața de joc, situa-ția fiind criticată atât de jucători, cât și de presa românească și franceză.
După meci, primarul general Sorin Oprescu a declarat că gazonul s-a prezentat mai bine decât se aștepta el și că, din punct de vedere organizatoric, nu au existat „bâlbe”. Miercuri, Oprescu a declarat că că municipalitatea nu a semnat recepția lucrărilor de pe Național Arena, constructorul fiind responsabil pentru gazon, care a „stricat” toată construcția, fiind un prejudiciu moral și de imagine.
Firma Gama Verde aparține lui Adrian Oprișan, fratele președintelui CJ Vrancea   Marian Oprișan, și are sediul în Focșani. Firma are ca obiect principal de activitate „Activități de întreținere peisagistică”. Administratori sunt Aurelia și Adrian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?