Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, la cota de avarie


Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, dar și Spitalul Comunal Vidra, ambele aflate în subordinea Ministerului Sănătății,  funcționează la cota de avarie. Directorul Spitalului Județean, medicul Nicolae Moise, spune că nu are bani pentru toate cele necesare. Așteaptă rectificarea bugetară din luna octombrie, pentru a putea acoperi nevoile medicilor și ale pacienților. Spitalul are de primit bani de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru serviciile prestate în ambulatoriul policli-nicii. Moise nu știe când îi va primi pentru că reprezentanții CAS nu se sinchisesc să-și achite datoriile. Nici la Spitalul Comunal Vidra situația nu este mai bună. Medicul Ion Doldor spune că banii pe care îi mai are ajung doar pentru o lună și jumătate, după care va fi nevoit să închidă porțile unității. Spitalul Vidra deservește bolnavii din toate localitățile din zona de munte a județului.

Guvernanții îi nenorocesc în continuare pe vrânceni, plătitori de taxe la asigurările de sănătate. După ce au desființat două spitale din Vrancea, acum, pe cele care au mai rămas le bagă în faliment.
La Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, sărăcia este la ea acasă. Directorul unității, medicul Nicolae Moise, spune că așteaptă rectificarea bugetară din luna octombrie pentru a putea face față cheltuielilor. Moise susține că are de recuperat bani de la CAS, dar directorul acestei instituții nu dă semne că ar vrea să scape de datorii. Managerul Nicolae Moise a fost nevoit să apeleze la fondurile proprii ale unității pentru a plăti lefurile medicilor din policlinică. A evitat astfel proteste de stradă, pe care oamenii intenționau să le organizeze dacă nu-și luau drepturile cuvenite. „Bani nu avem, că nu avem de unde. Încercăm să ne descurcăm cum putem. Bonurile de masă vor fi date în continuare, pentru că oamenii muncesc. Așteptăm rectificarea din octombrie, ca să ne putem descurca. Casa de Asigurări de Sănătate ne datorează bani pentru serviciile din policli-nică de mai bine de două luni. A trebuit să le dăm oamenilor salariile, pentru că altfel ar fi ieșit în stradă, asta în condițiile în care nu ne-am primit banii pentru serviciile prestate. Le mutăm de colo, colo astfel încât să putem supraviețui”, a spus medicul Nicolae Moise.
Åžeful CAS, Mihai Copaci, susține că nu are de dat nici un ban Spitalului Județean. „Am plătit. Nu avem nicio datorie către Spital. Noi plătim serviciile medicale la nivel de contract. Nu sunt probleme nici cu privire la plata salariilor, cu nimic”, a spus Copaci.

Spitalul Vidra, în colaps

La Spitalul Comunal Vidra situația este tragică. Directorul unității, medicul Ion Doldor, susține că banii pe care îi mai are, ajung cam o lună și jumătate, după care… Dumnezeu cu mila!
Pentru început, Ion Doldor se vede nevoit să lase angajații fără bonuri de masă. Totodată, bolnavii ar putea primi mai puțină mâncare, pentru ca unitatea medicală să-și poată asigura necesarul de carburant pentru centrală, în condițiile în care iarna bate la ușă. Medicul Doldor spune că dacă nu va primi bani la rectificare bugetară, situația va fi una extrem de grea. „Ne descurcăm tot mai greu și nu știu ce se va întâmpla dacă nu vom primi o rectificare bugetară. Deocamdată nu am ridicat problema renunțării la bonurile de masă, dar va trebui să iau această problemă în discuție pentru că nu mai facem față. Cei 91 de angajați din cadrul unității medicale au beneficiat până acum de toate drepturile pe care le au, dar nu știu dacă vom mai putea face acest lucru și în continuare. În plus, trebuie să cumpărăm carburant pentru centrală, care ne costă aproximativ 120 mii lei. Banii pot fi achitați în două tranșe. Cu această cheltuială și cu ce mai avem, suma pe care o mai avem în acest moment nu ne ajunge mai mult de o lună și jumătate”, a precizat Doldor.

Bolnavii ar putea găsi porțile închise

Nu este exclus ca bolnavii să găsească porțile spitalului Vidra închise. Cei care sunt totuși internați riscă să rabde de foame. „Lipsa banilor atrage după sine, o finalitate tragică. Când nu vom mai avea bani, o să închidem porțile și o să tragem perdele și asta este. Nu avem ce să facem”, a adăugat Ion Doldor, directorul Spitalului Comunal Vidra.
La fel ca și Spitalul Județean, Spitalul Comunal Vidra a rămas în subordinea Ministerului Sănătății. Primarul comunei Vidra, Nică Micu, a precizat că administrația locală este proprietara terenului și a clădirii în care funcționează unitatea. Alocarea fondurilor cade în sarcina Ministerului Sănătății, care până acum a evitat să-și onoreze obligațiile față de plătitorii de contribuții la fondul de sănătate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?