Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Bacalaureatul de toamnă debutează luni


„Picații” din cadrul primei sesiuni a Bacalaureatului au posibilitatea să își demonstreze cunoștinele, în cadrul sesiunii din toamnă a examenului, care începe de luni, 22 august. În Vrancea, acest examen va fi susținut de 1.758 candidați, deși în prima sesiune au fost respinși 1.877 absolvenți, promo-vabilitatea fiind de numai 39,90%. Mulți dintre absolvenți s-au lăsat păgubași, considerând că nu au nevoie de diploma de Bac, altul nu au dreptul să susțină examenul deoarece au fost prinși copiind. Cei mai mulți candidați nu au reușit să promoveze proba la matematică, materie la care urmează să fie examinați și majoritatea candidaților în sesiunea din toamnă.

Candidații care nu au reușit să promoveze Bacalaureatul în cadrul primei sesiuni din acest an, dar și absolvenții care au reușit să promoveze în cele din urmă corigențele intră în febra examenului de luni, 22 august. Potrivit celor din conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea, la sesiunea din august-septembrie a examenului de Bacalaureat s-au înscris 1.758 candidați. Dintre aceștia, 127 sunt elevi din clasele terminale de liceu care au promovat examenele de corigență. Aceștia din urmă s-au înscris în data de 12 august, pentru a putea susține Bacalaureatul.
La sesiunea din toamnă a Bacalaureatului s-au înscris atât elevii care nu au luat note de trecere la una sau mai multe probe de examen la sesiunea din iunie-iulie, dar și cei care au nevoie de mărire de notă, astfel încât să poată promova cu minim media 6. La nivelul județului nostru, procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat în prima sesiune a fost de 39,90. Cei mai mulți dintre candidați, 1.315, vor susține examenul la matematică, proba scrisă la limba și literatura română urmând a fi susținută de 904 absolvenți de liceu, alți 584 susținând exa-menul la biologie.

Bac-ul de toamnă, ultima șansă 

Sesiunea din toamnă a exa-menului de Bacalaureat va debuta în zilele de 22 – 23 august cu prima probă, cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Examenul continuă în perioada 23 -24 august cu evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Probele orale se încheie cu evaluarea competențelor digitale, ce se vor susține în perioada 25 – 26 august. Potrivit calendarului oficial stabilit de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, cea la Limba și Literatura Română, se va susține pe 29 august.
Examenul continuă două zile mai târziu, adică pe 31 august, cu proba obligatorie a profilului. Sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat se încheie în data de 2 septembrie cu proba la alegere a profilului și specializării.
Primele rezultate vor fi afișate duminică, 4 septembrie, și tot în cursul aceleeași zile, candidații nemulțumiți de rezultate pot depune contestații. În cazul celor care nu vor reuși să promoveze nici în cadrul acestei sesiuni, singura lor șansă mai este abia în cadrul examenului de Bacalaureat din vara anului 2011.

Pedepse drastice pentru candidații prinși la copiat

Camerele de supraveghere video vor fi funcționale pe toată durata examenului, așa că absolvenții de liceu care nu s-au pregătit foarte bine, ar face bine să scrie pe foaie doar ce știu și să evite să se inspire din orice altă sursă, pentru că riscă să fie eliminați din sala de examen. Absolvenții prinși la copiat, vor mai putea susține examenului de Bacalaureat abia în sesiunea din vară a anului 2013. În plus, toate examenele susținute până la eliminare sunt anulate. Numai în cadrul primei sesiuni a exa-menului de Bacalaureat, 7 absolvenți de liceu din Vrancea au fost eliminați din cadrul de Bacalaureatului fără drept de apel, după ce au fost surprinși în timp ce încercau să copieze. Ei vor susține examenul maturității abia în sesiunea din toamna anului viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?