Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO: Hora Unirii, „tipărită“ pe pavimentul din Piaţa Unirii, din Focşani


 

Hora Unirii, imnul de suflet al vrâncenilor, va rămâne întipărit la propriu acolo unde s-a născut suflul unității și al Unirii Principatelor Române: în Piața Unirii din Focșani. Textul imnului este gravat în dale de granit, pe care muncitorii au început deja să le monteze în Piața Unirii. „Este o idee strălucită, care aparține arhitectului, pentru ca cetățenii să nu uite că aici s-a născut Unirea și să le amintească zi de zi versurile «Horei Unirii». Probabil că după finalizarea lucrărilor, învățătorii vor face vizite mai dese în Piața Unirii cu elevii, pentru a le explica pe viu ceea ce a însemnat unirea pentru români. Sigur că sunt și cârcotași, care spun că lucrările sunt chicioase, dar trebuie să apreciem că arhitectul a îmbinat vechiul cu noul.
Aceste lucrări sunt finalizate în 2011, nu în 1920, ori noi nu vrem să dăm timpul înapoi, într-un mod atât de brutal. Dacă am fi păstrat numai stilul vechi, respectiv cel de la 1900, ar fi trebuit să le permitem focșănenilor să viziteze Piața Unirii numai în costume de epocă”, a declarat Bogdan Matișan, viceprimarul municipiului Focșani.
Focșănenii sunt încântați și mândri în același timp de ideea arhitectului. Mulți dintre ei se opresc, privesc și înțeleg că a meritat așteptarea fina-lizării lucrărilor.
„Este foarte bună ideea. Aș fi vrut totuși să fie mai bine puse în evidență, ca să se vadă de la o distanță mai mare. Poate ar fi trebuit să fie pe un fond mai pronunțat. Este minunată ideea”, ne-a spus Radu Trandafir. O focșăneancă ne-a mărturisit că abia așteaptă să se plimbe cu micuțul ei prin Grădina Publică. „Este foarte frumos. A meritat așteptarea. E ca și acasă, atunci când te apuci de lucrări, nu știi când se termină. A mai fost și perioada asta de criză… Îmi plac foarte mult fântânile. Åži ideea versurilor pe pavajul de granit este extraordinară”, ne-a spus Lăcrămioara Enache.
Lucrările la Piața Unirii au costat 7.915.889 euro fără TVA și au presupus reabilitarea Pieței Unirii, amenajarea zonei vechiului hotar dintre Muntenia și Moldova, reabilitarea zonei arheologice, construcția Centrului Meșteșugăresc, reabilitarea fostului Cinema Balada, a Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia”, amenajarea de parcări și reabilitarea Grădinii Publice, unde este amenajat și un lac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?