Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Piaţa neagră a ţigaretelor a revenit pe creştere


Piața neagră a țigaretelor a urcat la 15,7% în luna iulie, conform datelor companiei de cercetare Novel, comparativ cu 11,8% în luna mai, aceasta fiind prima creștere semnificativă după trendul continuu descendent înregistrat anul trecut și în prima parte a anului 2011. În ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, consecință a creșterilor masive ale accizei la țigarete. Ulterior, comerțul ilegal cu țigarete a intrat pe un trend descendent și s-a situat la 22,5% din piață în luna ianuarie a acestui an, pentru ca în martie să coboare sub 15%.
Reducerea comerțului ilicit cu țigarete s-a datorat eforturilor autoritaților, precum și schimbarilor legislative. De asemenea, la reducerea fenomenului a contribuit și colaborarea dintre autoritățile statului și industria tutunului.
„Deocamdată, piața neagră se încadrează în limitele normalului, nivelul fiind comparabil cu cel din alte țări europene, cu toate ca vorbim despre o creștere de aproape patru puncte procentuale, în numai două luni. Cauzele pot fi multiple și necesită o analiza serioasă: sezonalitatea, așteptările cu privire la accize, scăderea prețurilor practicate pe piața neagră, în paralel cu creșterea prețurilor legale și, de ce nu, demotivarea celor chemați să aplice legea, ca urmare a scăderii salariilor și a proceselor de restructurare din Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională a Vămilor și Ministerul Administrației și Internelor”, a declarat, într-un comunicat, Gilda Lazăr, director corporate affairs&communications la JTI Romania.

Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs la BAT Romania, subliniază că un singur punct procentual recuperat de piața legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro. „Este nevoie ca eforturile concertate ale autoritaților pentru combaterea contrabandei, eforturi care au dat roade până acum, să continue. În caz contrar, comerțul ilicit ar putea intra din nou pe un trend ascendent”, afirmă Andrei Vasilescu, director corporate Affairs la Philip Morris Romania.

Reprezentanții companiilor producătoare de tutun spun că este necesar un cadru legislativ unitar și simplificat care să reglementeze contrabanda și evaziunea fiscală, clarificarea situației la frontiera internă cu Ungaria și Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal, măsuri la care să se aduge atribuirea unor competențe clare poliției locale pentru sancționarea vânzărilor ilegale în piețe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?