Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Evaziune de miliarde la cabinetele medicale


Evaziunea fiscală depistată la cabinetele medicale din Vrancea a fost dublă în prima jumătate a acestui an față de tot anul 2010. Aproape toți medicii care și-au organizat un cabinet medical pe persoană fizică au fost verificați de inspectorii fiscului în 2011.

Inspectorii fiscali au recuperat nu mai puțin de 492 mii de la cabinetele medicale la care au fost găsite nereguli în timpul controalelor efectuate în acest an. Comparativ, în 2010 au fost stabilite suplimentar la bugetul statului „doar” 211 mii lei.
O explicație a creșterii sumelor suplimentare stabilite de inspectorii fiscali este numărul mare de cabinete verificate în acest an. Astfel, în perioada ianuarie-iulie 2011 au fost efectuate nu mai puțin de 158 de inspecții fiscale, din care 149 la medicii care dețin cabinete pe persoană fizică și 9 la medicii care și-au înființat societăți comerciale. Practic, aproape toți medicii care și-au organizat un cabinet pe persoană fizică au fost verificați de inspectorii fiscului în prima jumătate a acestui an. În schimb, anul trecut, au fost efectuate doar 90 de inspecții fiscale, din care 87 la persoane fizice și 3 la persoane juridice.
Potrivit Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea, la nivelul județului sunt înregistrate un număr de 116 societăți comerciale înregistrate cu activitate de asistență medicală specializată și 190 cabinete medicale organizate ca persoane fizice. Reprezentanții fiscului au precizat că medicii care au cabinetul medical înregistrat ca societate comercială trebuie să utilizeze case de marcat și să ofere bon fiscal tuturor bolnavilor.
„Potrivit OUG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electro-nice fiscale, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amânuntul, precum și prestări de servicii direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. Operatorii economici prevăzuți mai sus, denumiți în continuare utilizatori, au obligația să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale și să le predea clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii vor elibera acestora și factura fiscală. Se exceptează de la dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale activitățile desfășurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăți co-merciale”, au afirmat reprezentanții DGFP.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?