Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

VIDEO: Patronii fentează fiscul cu TVA-ul


 

 

Majorarea Taxei pe valoare adăugată în 2010 până la 24% are ca efect o creștere a evaziunii fiscale constatate de inspectori Fiscului, inspectorii vamali și comisarii Gărzii Financiare. Dacă anul trecut evaziunea cu TVA reprezenta 50% din diferențele de taxe și impozite constatate de fisc, în primul trimestru a sărit de 60% iar la sfârșitul lunii iulie a ajuns la 67,48%.

Evaziunea fiscală prin neplata taxei pe valoarea adăugată ocupă primul loc la neregulile constatate de inspectorii fiscali vrânceni de la începutul anului 2011. Diferențele de impozite și taxe stabilite la TVA se ridică la 14,61 milioane lei, adică 67,48% din diferențele stabilite de inspectorii fiscali. Sumele atrase suplimentar la bugetul general consolidat urmare inspecțiilor fiscale au fost de 26,30 milioane lei, din care 21,65 milioane lei sunt diferențele de taxe și impozite. „În cadrul diferențelor de impozite și taxe stabilite suplimentar în timpul acțiunilor de inspecție fiscală, taxa pe valoarea adăugată ocupă primul loc cu 67,48%, urmată de impozitul pe profit cu 17,69%. Încasările rea-lizate în timpul inspecțiilor fiscale desfășurate de la începutul anului s-au ridicat la 14,73 milioane lei, ceea ce reprezintă 56% din total sumelor stabilite suplimentar”, a afirmat directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice, Ion Ghionea. Acesta a precizat că peste 200 mii lei este va-loarea TVA-ului pe care finanțiștii l-au stabilit pentru o persoană care a construit un bloc fără să plăteasca taxa aferentă. Una dintre cele mai mari fraude a fost constatată la o firmă din Homocea, o so-cietate comercială ce activează în domeniul intermedieri în comerțul cu produse alimentare, băuturi, tutun unde a fost stabilită suplimentar la bugetul general consolidat suma de 1,37 milioane lei. „Au fost înaintate Parchetului de pe lângă Tribunalul Județean Vrancea pentru continuarea cercetărilor 23 dosare penale cu un prejudiciu adus bugetului general consolidat în valoare de 4,83 milioane lei”, a precizat directorul Ghionea.

Depășiri la încasări

Finanțiștii vrânceni au depășit cu 13,4% programul de încasări stabilit de Ministerul Finanțelor Publice. Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea a încasat, de la începutul anului, la bugetul general consolidat suma de 353,72 milioane lei. Ponderea cea mai mare în realizarea veniturilor bugetului general consolidat o are bugetul de stat – 41,87%, adică 148,1 milioane lei, urmat îndeaproape de bugetul asigurărilor sociale de stat – 41,25%, adică 145,9 milioane lei. Astfel, de la 29,6 milioane lei, arieratele înregistrate la 31 ianuarie 2011, s-a ajuns la 18,7 milioane lei la 31 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?