Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Mai multe ore de curs


Anul școlar 2011 – 2012 va debuta cu mai multe ore de curs și un set mai amplu de programe extrașcolare și extracurriculare. Noul an școlar va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Elevii și profesorii trebuie să se pregătească pentru un nou an școlar de foc.

Noul an școlar debutează cu schimbări majore atât pentru elevi, cât și pentru profesori, care vor petrece mai mult timp la școală și mai puțin în vacanță. Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a decis, în cele din urmă, ca vacanțele de Crăciun și de Paști să fie prelungite pe de o parte pentru ca elevii să se bucure de mai mult timp liber, pe de altă parte pentru a reduce costurile cu încălzirea, în cazul vacanței de iarnă. Vacanța intersemetrială a fost eliminată din noul calendar stabilit de Ministerul Educației pentru anul școlar 2011 – 2012. Astfel, în noul an școlar, profesorii se vor întoarce la lucru începând cu data de 1 septembrie, iar cursurile primului semestru vor începe luni, 12 septembrie, și se vor încheia vineri, 23 decembrie. Vacanța de iarnă va fi în perioada 24 decembrie 2011 – 15 ianuarie 2012. Elevii se vor bucura de trei săptămâni de vacanță în preajma sărbătorilor de iarnă, față de două, câte aveau până în prezent.  Singurii care vor fi privilegiați în ceea ce privește vacanțele sunt elevii de la clasele din învățământul primar și preșcolarii, care vor mai avea o vacanță de o săptămână în perioada 22 – 30 octombrie.
Cursurile semestrului al II-lea se vor desfășura în perioadele 16 ianuarie – 6 aprilie, respectiv 23 aprilie – 22 iunie 2012, întrerupte de vacanța de primavară din perioada 7 – 22 aprilie. De asemenea, nu se vor organiza cursuri pe 1 decembrie, când se sărbătorește Ziua Națională a României, pe 1 mai de Ziua Muncii și pe 4 iunie când este a doua zi de Rusalii.
Tezele din semestrul I al anului școlar 2011 – 2012 se vor sustine până la finele lunii noiembrie, urmând ca la propunerea Ministerului Educației, tezele pentru cel de-al doilea semestru să se susțină până la data de 25 mai 2012. Elevii vor intra în vacanța de vară în data de 23 iunie, cu excepția celor din clasele terminale de liceu, pentru care cursurile se încheie la data de 1 iunie și a celor din clasa a VIII-a, care vor încheia activitatea școlară la 15 iunie, pentru a participa apoi la evaluarea națională.

Săptămâna „Åžcoala altfel”

Marea noutate de anul acesta va fi introducerea așa numitei săptămâni inti-tulate „Åžcoala altfel”. Organizată în perioada 2 – 6 aprilie, în cel de-al doilea semestru așadar, această săptămână va fi dedicată activităților extrașcolare și extracurriculare, derulate conform unui orar special elaborat de fiecare unitate de învățământ, după ce vor fi consultați elevii, cadrele didactice și părinții. În săptămâna „Åžcoala altfel” vor fi organizate activități culturale, tehnico-științifice, sportive, activități de educație pentru cetățenie democratică, pentru promovarea valorilor uma-nitare, inclusiv voluntariat, caritate, implicarea în viața activă în societate, respon-sabilitate socială, relații de comunicare. Elevii vor mai putea participa la activități pentru sănătate și stil de viață sănătos, inclusiv referitoare la siguranța pe internet, dependența de calculator, activități de educație ecologică și de protecția mediului, respectiv cele care țin de colectare selectivă, economisirea energiei și energii alternative. De asemenea, vor putea fi organizate acti-vități de educație rutieră, pază pentru stingerea incendiilor, educație pentru reacții corecte în situații de urgență. Participarea elevilor la aceste activități este obligatorie, astfel că eventualele absențe vor fi constemnate în catalog.
Cei din conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea vor de-lega persoane care să monitorizeze îndeaproape activitatea, urmând ca la finele anului școlar să elaboreze un raport despre cum s-a derulat acest program și care a fost feed – back-ul venit din partea elevilor și al cadrelor didactice.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?