Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Școlile postliceale sanitare, verificate de inspectorii școlari

Inspectorii școlari desfășoară, în aceste zile, controale tematice la toate școlile postliceale sanitare din județul Vrancea, fie ele private sau de stat. Inspecțiile vin ca urmare a unei directive primite de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea de la Ministerul Educației Naționale (MEN). ”Avem inspecții tematice, încă de săptămâna trecută am început aceste inspecții în școlile postliceale sanitare de stat și private. Avem echipe de inspecții care verifică și monitorizează activitatea acestor instituții”, ne-a declarat inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru.

Precizăm că MEN a primit o adresă de la autoritățile din Suedia prin care acestea cer lămuriri cu privire la o diplomă de asistent medical, despre care ar avea suspiciunea că ar fi falsă. Ministrul Ecaterina Andronescu a anunțat public că nici o unitate de învățământ postiliceală sanitară nu va scăpa de verificări. ”Vor fi controale în toată ţara. Au început în mai puţine judeţe, că atâta personal avem. A apărut o diplomă care nu ar fi fost adevărată, o situaţie în Suedia. Ne-au contactat şi pe noi, la minister, şi de aceea verificăm toate şcolile sanitare postliceale. Am vrea nicăieri să nu găsim lucrurile care să fie în derapaj. Toate şcolile postliceale sanitare vor fi verificate. Nu scapă nimeni… în sensul pozitiv al lucrurilor. Dacă sunt lucruri de îndreptat, trebuie să fie îndreptate. Să nu credeţi că o şcoală e ţintă, ci că prin procesul de control trec toate şcolile postliceale sanitare”, a spus ministrul Educației.

Cu privire la școlile postliceale sanitare, ministrul Ecaterina Andronescu s-a arătat nemulțumită de faptul că la cursuri se pot înscrie și persoane care nu au promovat examenul de Bacalaureat, deși acest lucru este stipulat în metodologia de admitere prevăzută de Legea Educației Naționale. ”Conform Legii Educației, la o școală postliceală se poate înscrie un absolvent de 12 clase cu sau fără diplomă de bacalaureat. Tot legea Educației nu condiționează ca în cei trei ani de zile de studii la o școală sanitară să fie obligat să obțină diploma de bacalaureat. Este o opțiune, numai că noi avem foarte puține situații, și care sunt îi încurajăm să participe la examenul de bacalaureat”, a declarat, pentru Monitorul de Vrancea, Cristina Nedelcu, directoarea Școlii Sanitare Postliceale Hipocrate. Aceasta este singura școală postliceală sanitară de stat din Vrancea și pregătește 423 de cursanți, la specializările asistent generalist și asistent farmacist.

În învățământul postliceal sanitar privat din județ admiterea se desfășoară după aceleași reguli. „Noi am respectat metodologia de admitere. Am plecat de la faptul că învățământul postliceal sanitar este un învățământ terțiar și asigură prin forma de învățământ respectivă posibilitatea elevilor de a se califica într-o meserie. La finalul școlarizării, ei obțin acel certificat de calificare profesională și atunci acest aspect al bacalaureatului nu ține de noi. Angajatorul angajează un asistent medical, el are o certificare a calificării profesionale. Diploma de bacalaureat este absolut necesară pentru admiterea în învățământul superior, învățământul postliceal este un învățământ preuniversitar terțiar. Dacă legea va fi schimbată, vom discuta în parametrii pe care-i impune legea, dar până atunci acestea sunt cerințele. Noi admitem în învățământul postliceal sanitar absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. În total, școala noastră are 180 de elevi, dintre care 52 sunt la asistenți de farmacie, iar restul de 128 la asistenți generaliști”, ne-a declarat profesoara Natașa Marin, directoarea Școlii Postliceale Sanitare ”Vasile Alecsandri”.

Scandalul diplomelor asistenților medicali a izbucnit în noiembrie anul trecut, când televiziunea publică suedeză a difuzat o anchetă potrivit căreia în Suedia lucrează mai multe asistente medicale cu diplome recunoscute de statul român, însă fără să aibă o pregătire reală şi că o parte dintre acestea au recunoscut că, în timpul cursului, nu au frecventat orele, mergând doar la examenul final. Potrivit jurnaliştilor suedezi, cinci şcoli sanitare private din România ar fi eliberat diplome fără ca elevii să meargă la cursuri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?